14:27, pet, 26. Apr

Na OŠ Duplek otrokom predstavili tudi deficitarne poklice





Včeraj je na OŠ Duplek potekal Tehniški dan, ki ima pomembno poslanstvo. Namreč otrokom že v osnovni šoli približati, ter v teoriji in praksi predstaviti poklice, za katere se bodo odločali na življenjski poti. Poudarek je na deficitarnih poklicih, ki po končanem šolanju omogočajo zaposlitev.

Kako pomembno je povezovanje šolstva z gospodarstvom oziroma teorije s prakso, se že dolgo govori na glas. Otrokom primanjkuje znanja o poklicih, posebej tistih, pri katerih se
pojavlja deficit kadrov in, ki omogočajo hitro zaposlitev. Tega se zavedajo tudi pri Območni obrtno- podjetniški zbornici Maribor, zato so se, v okviru projekta SPOT Svetovanje Podravje, v sodelovanju s starši, srednjimi poklicnimi šolami v Mariboru, strokovnimi sekcijami zbornice in podjetji kot primeri dobrih podjetniških praks odločili, da pripravijo Tehniški dan, tokrat za učence vseh razredov OŠ Duplek.

60643394_405112946748573_1100860771492954112_n

»Namen tehniškega dneva je skozi igro in prakso osnovnošolcem prikazati poklice in jim približati to, kar bodo v življenju morda počeli. Poklice prikazujejo delodajalci, torej izhajamo iz prakse ne iz sfere izobraževanja. Želimo, da je to dolgoročni projekt, ki bo sprejet tudi širše v Sloveniji,« pravi Aleš Pulko, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice.

Tehniški danna OŠ Duplek;  Organizatorji Janja Vindiš Božičko, Aleš Pulko in Urška Rafolt
Tehniški danna OŠ Duplek;
Organizatorji Janja Vindiš Božičko, Aleš Pulko in Urška Rafolt

Tehniški dan bo postal stalnica

Zaradi pozitivnih odzivov, ki so jih s strani otrok, delavcev šole, staršev, obrtnikov, podjetnikov in ostalih sodelujočih prejeli na takšnem dogodku lani in letos, bo to postala njihova stalnica. Janja Vindiš Božičko, strokovna sodelavka na Območni obrtno podjetniški zbornici Maribor: »Odziv otrok je pozitiven, veselje in angažiranost za prikazana dela pa izjemno. Pri tem velja izpostaviti tudi zagnanost in dobro voljo delodajalcev, ki si vzamejo čas in ga ves dan preživijo z otroki.« Obrtniki so učencem OŠ Duplek na enostaven, praktičen in otrokom prijazen način predstavili obrtne poklice. Nekatere so, glede na zanimanje, odpeljali na obisk ene od štirih srednjih poklicnih šol: Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo, Tehniški šolski center Maribor, Srednjo šolo za oblikovanje in Srednjo gradbeno šolo. Po obisku srednjih poklicnih šol so učenci obiskali podjetnike kot primere dobrih praks, ter Modro delavnico v Framu.

tehniški dan oš duplek

Na podlagi informacij o izobraževalnih programih poklicnih srednjih šol in na podlagi praktičnega spoznavanja obrtnih poklicev v podjetjih, se bodo učenci lahko mnogo lažje odločali za svojo poklicno pot.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.