05:54, sob, 27. Apr

Možnost doniranja dohodnine v višini 0,5 odstotka gasilskim organizacijam





Gasilska zveza Slovenije ter gasilske zveze in prostovoljna gasilska društva lahko prejemajo donacije, ki jih darujejo posamezniki brez lastnega vložka denarja. Ob menjavi zdravstvenega zavarovanja preko spletne platforme E-donacije namreč posamezniki darujejo dohodnino v višini 0,5 odstotka gasilskim organizacijam, ne da bi ob tem iz žepa potegnili denar. Platformo, ki je v lasti skupine Kovanček Group, so predstavili že lani decembra, ko je samo v štirih dneh preko nje raznim gasilskim organizacijam po Sloveniji darovalo 6.272 donatorjev.

Slika je simbolična.

Gasilska zveza Slovenije je v tem tednu predstavila skupaj s skupino Kovanček Group  možnosti darovanja dohodnine ob menjavi zdravstvenega zavarovanja preko spleta.  Gasilska društva in zveze se namreč zaradi izrednega stanja ob epidemiji covid-19 soočajo z velikim izpadom dohodkov.

Izpad dogodkov botroval tudi izpadu dohodkov

Gasilske organizacije v času epidemije covid-19 niso imele možnost organizacije prireditev, prav tako tudi ne svojih tekmovanj. Ob teh prireditvah so sicer vedno zbirali tudi sredstva na svojo opremo. Ker pa tega ni bilo, niso mogli zbirati prepotrebnih sredstev. S pomočjo spletne donatorske akcije pa lahko svoje stanje spremenijo. Zato je Gasilska zveza Slovenije skupaj s skupino Kovanček Group predstavila spletno platformo e-donacije ter povabila vsa gasilska društva in vseh 162.000 prostovoljnih gasilcev ter druge posameznike, da to platformo tudi uporabijo.

Ob menjavi zdravstvenega zavarovanja del dohodnine namenjen gasilskim društvom

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je ob soočanju s tem izpostavil, čemu so se odločili za to, da prostovoljne gasilce in ne nazadnje tudi druge posameznike povabijo k darovanju dohodnine v višini 0,5 odstotka. Pomembno je tudi, da se posameznik lahko odloči za neposredno darovanje lokalnemu prostovoljnemu gasilskemu društvu, ki ga tudi pozna ali pa je njegov član. Sodelovanje s Kovančkom pa je označil kot odlično priložnost.

S skupino Kovanček Group so namreč sodelovali že lani, zdaj pa so akcijo razširili in nadgradili.

Enostaven in transparenten postopek, pri katerem ni treba oditi nikamor

Spletno doniranje brez lastnega vložka je pravzaprav precej preprosto, saj uporabnik na spletni platformi lahko to stori v enostavnem postopku pri vpisovanju njegovih podatkov. Ob tem pa donatorska platforma omogoča transparentnost transakcije in vidnost prejemnika donacije ter tudi  pregled nad zbranimi sredstvi.

Dejansko to pomeni, da nimajo tudi nobenih dodatnih stroškov, ničesar ni treba dodatno plačati. Za sodelovanje prav z gasilci pa so se v družbi odločili, ker želijo podpreti lokalno skupnost, gasilci pa so nedvomno izredno pomemben del te skupnosti. Mitja Kotnik je poudaril, da je Gasilska zveza Slovenije velika organizirana skupina, gasilci pa vsem nam zagotavljajo varnost.

Ob tej predstavitvi pa so še izpostavili, da lahko vzpostavijo sodelovanje na platformi tudi z drugimi partnerji. Tako skupini Kovanček Group pozivajo vse ponudnike storitev, ki so dovolj veliki in dovolj resni, da pristopijo k partnerstvu, v katero lahko ponudijo storitev ali produkt, pri katerem bo lahko del odšel tudi za gasilska društva oziroma gasilske zveze. Sedanja izvedba donacije zdaj temelji na podlagi menjave zdravstvenih zavarovanj, lahko pa je tudi pri menjavi energentov in bančnih računov, pri tem pa donator denarja ne nakazuje sam, ampak donacijo, ki bi sicer bila del provizije, izvede skupina Kovanček Group.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.