21:46, pet, 26. Apr

Moj BIO vrt in zatiranje pelinolistne ambrozije





Minuli petek, 24. maja je Društvo podeželskih žena in deklet organiziralo predavanje na temo Moj BIO vrt in zatiranje pelinolistne ambrozije.

Pelinolistna ambrozija, ena najbolj alergogenih rastlin, se vse bolj intenzivno širi tudi v Sloveniji. Ambrozija, kot ji najpogosteje pravijo, izvira iz Severne Amerike, od koder so jo v 19. stoletju prinesli tudi v Evropo. V Sloveniji se je ambrozija razširila v po drugi svetovni vojni, danes pa jo najdemo po skoraj vseh nižinskih območjih. najpogosteje pa raste na degradiranih površijih, kot npr. na golih nezaraslih površinah ob cestah in želežniškoh progah, gradbiščih, smetiščih, ter opuščenih kmetijskih zemljiščih. Pogosto jo lahko najdemo tudi kot plevel na njivah.

Pelinolistna ambrozija je tiste vrste rastlina, ki zaradi močne alergene koncentracije povzroča mnoge alergije. Med njimi najpogostejše sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod, lahko pa tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice in redko kontaktni dermatitis ter urtikarijo (koprivnico).
ambrozija5
Od 4. avgusta 2010 velja odredba, ki določa ukrepe za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije, ki jih morajo izvajati lastniki zemljišč.

Priporočila za odstranjevanje pelinolistne ambrozije
Najučinkovitejša obramba pred negativnimi vplivi pelinolistne ambrozije je odstranitev rastline iz okolja in preprečitev širjenja na območja, kjer še ne raste. Kratkoročno to pomeni zmanjševanje količine cvetnega prahu v zraku, dolgoročno pa zmanjševanje populacije rastline. Če torej na svojem zemljišču opazite, da se je začela rastlina razraščati, priporočamo, da jo čim prej odstranite.
Posamezne rastline skupaj s koreninami izpulite iz zemlje, preden zacvetijo oziroma preden na njih dozorijo plodovi. Rastlino lahko odstranjujete tudi z večkratno košnjo ali z mulčenjem, vendar bo lahko pokošena rastlina ponovno odgnala in zacvetela. Priporočamo, da se rastlino kosi sredi julija, ponovno v drugem tednu avgusta in zadnjič v prvem tednu septembra. Razmaki med košnjami naj bodo približno 20 dni. Za ročno odstranjevanje priporočamo nošnjo rokavic in primernih oblačil, s katerimi preprečimo stik rastline s kožo. Če rastlina že cveti, priporočamo uporabo dihalne maske in zaščitnih očal. Po opravljenem delu delovno obleko obrnite naokoli in operite, da se cvetni prah z nje ne razširja po hiši (Vir: http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=78&pi=6&_6_id=1012&_6_PageIndex=0&_6_groupId=-2&_6_newsCategory=IVZ+kategorija&_6_action=ShowNewsFull&pl=78-6.0)

Obširni pregled dogodka si lahko ogledate na televiziji BK TV v oddaji občinski informator.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.