10:05, pet, 26. Apr

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem letos odpovedan





Sejma Agra v Gornji Radgoni letos zaradi novega koronavirusa ne bo, saj razstavljavcem ne more nihče zagotoviti, da njihove priprave ne bodo zaman, organizator pa ne želi ogrožati zdravja ne razstavljavcev ne obiskovalcev. Mednarodna ocenjevanja v okviru Agre pa bodo izvedli, so danes povedali predstavniki Pomurskega sejma.

Odločitev je v ponedeljek sprejel programski svet sejma, saj po zadnjih ukrepih vlade, to je omejitvi števila ljudi, ki se lahko združujejo na enem mestu, sejma ne morejo organizirati, ker bi bilo preveč tvegano in neodgovorno do razstavljavcev, če bi ga odpovedali kasneje. Pa tudi do vseh drugih, ki sodelujejo na sejmu, je danes povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

V Gornji Radgoni bodo tako letos ostali brez šestih strokovnih sejmov v štirih terminih, čeprav je bilo zlasti za Agro po Erjavčevih besedah zelo veliko zanimanje. O sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra, ki je predviden za september, pa odločitev še ni padla.

Izvedli pa bodo sedem ocenjevanj, ki so tradicionalna, polovico so jih že, negotovo je le ocenjevanje kmetijske mehanizacije, saj to običajno poteka v času sejma.

Danes so predstavili tudi mednarodna ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod ter nominacije za slovenskega oskarja za embalažo.

Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 34 podjetij s 325 izdelki. Število sodelujočih se je znova povečalo, kljub povečanju števila vzorcev pa kakovost po oceni predsednice ocenjevalne komisije svežega mesa Lee Demšar ostaja odlična, na še višji ravni kot prejšnja leta, saj so vsi izdelki dobili priznanja.

Pri ocenjevanju mesnih izdelkov jih je bilo nagrajenih kar 97 odstotkov, kar, kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije Božidar Žlender, kaže na najvišjo raven kakovosti mesnin. “Ponovno je zmagala kakovost izdelkov,” je poudaril Žlender. Tudi tu je bilo izdelkov več kot lani.

Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 20 podjetij s 193 izdelki, po oceni predsednice ocenjevalne komisije Stanke Podkrajšek je dokaz vzdrževanja visoke kakovosti 13 šampionov in kar 57 velikih zlatih medalj.

Tudi na ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod se je prijavilo največ ponudnikov doslej, 27 podjetij je poslalo 117 izdelkov, podelili so kar pet šampionov. Za te pijače je značilno, da vsebujejo manj ogljikovega dioksida, več je tihih vod z okusom, kot je povedala članica komisije Majda Barbara Povše, pa izdelovalci sledijo zdravstvenih priporočilom, ki zahtevajo manj sladkorja, obenem pa ohranjajo visoko kakovost.

Za nominacijo slovenskega oskarja, nosilci bodo izbrani avgusta, se je uvrstilo osem modelov embalaže.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.