Mariborski slikar z razstavo v New Yorku

Slovenski slikar, vizualni umetnik in glasbenik Oto Rimele je v galeriji DDA Prattovega inštituta v newyorškem Brooklynu odprl razstavo svojih akvarelov z naslovom Jakobova lestev. Navdih je dobil med obiskom Zagorja ob Savi, kjer je dela tudi ustvaril. Pop-up razstava bo na ogled le nekaj dni.

Oto Rimele

Oto Rimele

Razstava je del izmenjave med Prattovim inštitutom in Univerzo Maribor, kjer je Rimele profesor na oddelku za likovno umetnost. Povabila ga je kolegica, profesorica Linda Lauro-Lazin, ki je bila junija gostja mariborske univerze. “Junija sem bila povabljena v Maribor na razstavo, Oto pa je sedaj pripeljal te fantastične akvarele na razstavo, ki jo dopolnjuje tudi njegova glasba,” je povedala profesorica.

“Jakobova lestev me že dolgo časa zanima kot nekaj, kar postavlja vprašanja, na katera želim osebno odgovoriti. Ustvaril sem dve seriji akvarelov po deset prizorov na ročno izdelanem papirju. Motiv se pojavlja brez božanstva, ni Jakoba, je samo gledalec. Veseli me tudi, da lahko z razstavami povezujem glasbene kompozicije oziroma uporabljam dva jezika, dva medija,” je dejal Rimele, ki je New York prvič obiskal pred 40 leti kot član skupine Laibach.

V preteklosti je leta 1962 rojeni mariborski umetnik sodeloval tudi z glasbeno skupino Lačni Franz. Pravzaprav je soustanovitelj (z Zoranom Predinom) in avtor glasbe. Kasneje je bil še kitarist Laibacha (album Opus dei) in Sokolov. Leta 2003 je prejel Nagrado Prešernovega sklada za slikarsko razstavo »Iluminacije« v kostanjeviški samostanski cerkvi leta 2002. Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem in s scenografijo. Od leta 1997 predava na oddelku za likovno umetnost Univerze Maribor.

Vir: STA

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV