15:44, pet, 26. Apr

MARIBORSKI POSLANCI o ozadjih nastajanja nove slovenske vlade





Potem ko je novoizvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec (sicer tudi predsednik svoje stranke Lista Marjana Šarca – LMŠ) potrdil, da bodo Slovenijo vodili pripadniki “petorčka” parlamentarnih strank, nas je zanimalo kako dosedanje procese “kupčkanja” (dogovorov in pogajanj), ki smo jih državljani prek medijev spremljali skoraj tri mesece, komentirajo mariborski poslanci.

Danes se bodo voditelji poslanskih skupin sestali na posvetu o sestavi delovnih teles Državnega zbora. Generalni sekretarji strank bodoče koalicije pa naj bi danes govorili tudi o mestih državnih sekretarjev. A to lahko izve vsak, če spremlja medije. Nas je zanimalo osebno mnenje poslancev, ki so svoj mandat dobili na zaupanje Mariborčanov. Vsem petim mariborskim poslancem – Francu Trčku, Lidiji Divjak Mirnik, Branislavu RajićuAndreju Rajhu in Dejanu Kalohu – smo poslali ista vprašanja. Odgovorili so zgolj prvi trije. Očitno sta Rajh in Kaloh v tem času (že) pozabila na Mariborčane, ki ste jim zaupali svoj glas na volitvah pred slabimi tremi meseci. Odgovore prvih treh pa objavljamo v vrstnem redu kot smo jih prejeli.

parlament, drzavni zbor, ustava

Franc Trček (Levica):
Čas za uporabo uma je bil 3. junij in takrat so preštevilni dali zopet novo možnost tistim, ki nas ugnabljajo že nekateri od njih 27 let. Potem se je v starem Četvorčku (SD/SMC/SAB/DeSUS) zlasti gospodu Cerarju in gospe Bratušek dobesedno malo odpeljalo od viška egotripa. Cerar bi se moral skriti v mišjo luknjo po rezultatu volitev. Gospa Bratušek, ki je 4 leta počivala in se komaj prebila v DZ oz. sama sploh ne, pa se vede, kot da ima vsaj 20 poslanskih mest. Navedena dva sta tudi glavni razlog, da Levica žal ni v vladi in ne Šarec.

Lidija Divjak Mirnik (Lista Marjana Šarca – LMŠ):
LMŠ je vložila zelo veliko truda v času koalicijskih pogajanj, veliko usklajevanja, pogovorov in dogovorov se je odvilo v tem času. Osebno ostajam optimistična in hkrati realna. Verjamem, da bo manjšinska vlada pomenila veliko usklajevanj in zaupanja med partnerji. Verjamem tudi, da smo tega sposobni, obljubljamo pa trdo in pošteno delo.

Branislav Rajić (Stranka modernega centra – SMC):
Trenutna dogajanja med oblikovanjem koalicije so razumljivo pestra, s sunkovitimi obrati, ko gre za razdelitve resorjev. Enako se dogaja tudi v primeru, ko sta udeležena samo 2 partnerja, kaj šele, ko jih je 5. Noben izid ni presenetljiv, saj vsi udeleženci preigravajo več scenarijev v iskanju najboljšega izkupička zase. Zame ni veliko presenečenje, da v teh pogajanjih padajo vse maske, je pa vsakič znova streznitev, ko vidiš, da se tisti, ki so volivce nagovarjali preko pokojnin in zdravstva, sedaj teh resorjev krčevito branijo in so si prigrabili diametralno nasprotna področja. Čeprav vem kaj je politika, me tovrstno oddaljevanje od ‘ferpleja’ (fair play) moti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.