04:27, sob, 27. Apr

Mariborska občina bo za šolske prevoze namenila več kot 210 tisočakov





Šolarji, ki izpolnjujejo pogoje, imajo po zakonu o osnovni šoli pravico do brezplačnega prevoza v šolo. Delež učencev, ki so do prevoza upravičeni, je različen in je običajno višji v manjših občinah. Ponekod opozarjajo, da prevozi predstavljajo zajeten finančni zalogaj za občino. Mestna občina Maribor bo letos za prevoze šolarjev namenila več kot 210.000 evrov.

V skladu z zakonom imajo pravico do brezplačnega prevoza učenci, katerih prebivališče je oddaljeno več kot 4 kilometre od šole. Ne glede na oddaljenost njegovega prebivališča od šole, imajo to pravico učenci v prvem razredu in ostalih razredih, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je na poti v šolo ogrožena njihova varnost. Pravico do brezplačnega prevoza imajo tudi otroci s posebnimi potrebami.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

V Mariboru je bilo v šolskem letu 2018/2019 od skupaj 8353 učencev do brezplačnega prevoza v šolo in iz šole upravičenih 1068 učencev, kar znaša 12,8 odstotka. Na občini so pojasnili, da se največ otrok vozi z šolskih območij, ki gravitirajo osnovnim šolam Kamnica, Malečnik, Ludvika Pliberška, Rada Robiča Limbuš, Franca Rozmana Staneta, Gustava Šiliha, Toneta Čufarja, Draga Kobala in Centru za sluh in govor.

Mariborski učenci se ne vozijo s posebnimi šolskimi prevozi, saj je celotno šolsko območje pokrito z rednimi avtobusnimi linijami. Če se pojavijo kakšne težave, jih rešujejo sproti v sodelovanju s starši, šolo, svetom za preventivo in javnim prevoznikom, so pojasnili na občini. Za šolske prevoze občina namenja več kot 210.000 evrov.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.