09:26, pet, 26. Apr

Mariborska mestna blagajna od danes na avtobusni postaji





Mariborska mestna blagajna, kjer se lahko plačuje položnice za storitve občinskih podjetij brez provizij, od danes deluje na glavni avtobusni postaji v Mlinski ulici 1. Medtem ko je prej delovala v okviru banke, odslej sodi pod okrilje občinskega javnega podjetja Marprom.

Glavna avtobusna postaja
Glavna avtobusna postaja

S petkom so tako ukinili Mestno blagajno v poslovalnicah Delavske hranilnice, kjer je delovala prejšnja tri leta.

Od spremembe si poleg ugodnejših vplivov na občinske finance obetajo tudi boljšo dostopnost do storitve za uporabnike. Ne le da tja vozijo vsi avtobusi, ampak je blagajna na avtobusni postaji tudi dlje časa odprta kot pa bančne poslovalnice. Blagajna na avtobusni postaji je ob delavnikih odprta od 6. do 22. ure ter ob koncih tedna od 8. do 20. ure.

Občani Mestne občine Maribor bodo lahko na glavni avtobusni postaji brez provizije plačevali plačilne naloge Energetike Maribor, Mariborskega vodovoda, Nigrada, Pogrebnega podjetja Maribor, mariborske Snage, Energije Plus, pa tudi globe za prekrške znotraj občine, najemnine za vrtičke in najemnine za grobove. Ni pa mogoče tu plačevati položnic za vrtce in osnovne šole.

Mestna blagajna je v Delavski hranilnici delovala zadnja tri leta, saj je bila konec leta 2016 ta banka na javnem naročilu izbrana kot najugodnejši ponudnik. Banka je prvo leto ponudila, da bo storitev opravila za ceno 29 centov za vsak plačilni nalog, v naslednjem pa je ceno zvišala na 45 centov in v zadnjem letu že na 49 centov na posamezni nalog.

Zaradi naraščanja cene je iz sistema Mestne blagajne postopoma izstopilo več občinskih podjetij, na lansko zbiranje informativnih ponudb za izvajanje storitev Mestne blagajne pa je ponudbo oddala le Pošta Slovenije. Ponudila je ceno 72 centov za vplačilo posameznega naloga. “Ker je to preveč, smo se odločili dejavnost prenesti na javno podjetje Marprom, ki že izvaja javno blagajno in kjer lahko že zdaj občani brez provizije plačujemo položnice občinskih podjetij Snaga, Mariborski vodovod, Energetika Maribor, Nigrad in Pogrebno podjetje,” so pojasnili na občini.

Po Marpromovih izračunih bodo občinska javna podjetja za sodelovanje v Mestni blagajni plačala bistveno manj, kot so nazadnje pri Delavski hranilnici. Na primer Energetika letno za okoli 5300 evrov manj, Snaga za približno 5400 evrov, Nigrad 6500 in Mariborski vodovod okoli 9000 evrov manj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.