04:51, pet, 26. Apr

Maj mesec lionizma, mesec dobrodelnosti





Lioni po vsem svetu letos obeležujejo 100 letnico delovanja največje mednarodne dobrodelne humanitarne organizacije Lions Clubs International. V ta namen bodo slovenski Lioni mesec maj obarvali v lionizem in skupaj proslavili dobrodelnost.

Kamnik tek z zavezanimi očmi
Foto vir: Lions club

Po vsej Sloveniji se je že zvrstilo vrsto prireditev, s katerimi je 55 klubov obeležilo častitljivo obletnico. V ta namen bo vseslovenska akcija ozaveščanja ‘Lions Tečem, da pomagam 2017‘, že petič zaporedoma, potekala 13. in 14. maja 2017 v številnih mestih. Tek z zavezanimi očmi je do sedaj navdušilo že več kot deset tisoč ljudi. Z akcijo želijo ozaveščati o slepih in slabovidnih, ki potrebujejo našo pomoč.

Po akciji bo 20. maja sledila razstava 24 finalistov mednarodnega natečaja Plakat miru s sloganom Pravnovnje miru. Kot vsako leto so tudi letos Lions klubi po celi Sloveniji navdušili več kot 30 osnovnih šol v lokalnem okolju, da učenci od 11 -13 let prelijejo svoja razmišljanja o miru na papir. Razstavljena bodo izbrana dela 24 slovenskih finalistov, nastala v natečaju Plakat miru. Mednarodni natečaj je bil pred mnogimi leti razpisan z namenom, da vzpodbudi mlade učence k razmišljanju o miru in da svoje občutke o miru v risalnih tehnikah izrazijo v risbah. Osrednji dogodek ob razstavi bo 27. maja.

V Cankarjevem domu bo 26. maja slavnostna obeležitev 100 letnice lionizma. Pričakujejo se številni gosti in sprehod skozi 100 letno svetovno in 27 letno slovensko zgodovino lionizma. Sledila bo osrednja prireditev z naslovom Objem, ki bo 27. maja 2017 v Ljubljani, 0d 9. ure. Naprej se bo na stojnicah na Stritarjevi ulici in pred Mestno hišo predstavilo humanitarno delovanje, obogateno z lokalno kulinariko. Na odru pred Mestno hišo bodo poskrbeli za bogat zabavno-glasbeni progam z Galom Gjurin, Tinkaro Kovač, Aleksandrom Novak. Na ‘Objemu‘ bosta sodelovala tudi svetovni prvak na diatonični harmoniki Miha Debevec in skupaj z njim Robi Novak v “Objemu harmonik“. Temu bo sledila parada. Celotno dogajanje pa se bo zaključilo ob 12.15 s simbolnim skupinskim objemom, ki ponazarja povezovanje in sodelovanje humanitarnosti v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti lionizma.

SOS Lionizem

Lions organizacija je največja prostovoljska dobrodelna organizacija na svetu. Letos obeležuje 100 let delovanja več ko 1,5 milijona članov, ki na različne načine uresničujejo osnovno poslanstvo ‘pomagati‘ (we serve) po vsem svetu. V Sloveniji je lionizem prisoten 27 let. V zadnjih letih je lionizem v javnosti na ravni države znan po:

  • pomoči slepim in slabovidnim (ki so osnovna nota lionizma od ustanovitve).
  • akciji Tečem, da pomagam.
  • akciji Donirana hrana.

Vsak slovenski klub na različne načine izpolnjuje poslanstvo pomagati v svojem lokalnem okolju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.