22:42, pet, 26. Apr

Kolesarji naj poskrbijo za svojo varnost





Ugodne vremenske razmere privabijo na ceste tudi številne kolesarje. Zaradi več hudih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji, jih policisti pozivajo, naj dobro poskrbijo za svojo varnost. Ostale udeležence v prometu pa opozarjajo, naj vozijo strpno, naj bodo pazljivi do kolesarjev in jih prehitevajo na primerni razdalji.

getfoto2 (1)

Po petkovi nesreči, ko je med spustom z Lubnika zaradi nepravilne strani vožnje 25-letni kolesar trčil v nasproti vozeči avtomobil in se zelo hudo poškodoval, kranjski policisti opozarjajo, da je treba pri kolesarjenju dobro poskrbeti za svojo varnost.

Kolesarje pozivajo, naj vozijo po pravilni strani in v pravilni smeri vožnje ter ne preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici vozišča. Upoštevati morajo pravila o prednosti, pred spremembo smeri pa se morajo prepričati, ali to lahko storijo varno. Zlasti pa morajo hitrost prilagoditi svojim sposobnostim in cesti, še posebej ko gre za odseke cest z večjim naklonom.

Policisti poudarjajo, da je potrebno ves čas ohraniti nadzor nad kolesom tako, da je mogoče ustaviti, ko je to potrebno. Nikakor pa ni dopustno kolesariti pod vplivom alkohola.

Za otroke ob tem veljajo še posebna pravila. Otrok do šestega leta starosti sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe tudi v območju umirjenega prometa, samostojno pa šele, ko je star osem let in ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico.

Tudi otrok do 14. leta brez kolesarskega izpita sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. Kolesarji, mlajši od 14 let,
morajo med vožnjo imeti tudi kolesarsko čelado, kar velja tudi za otroke, ki se na kolesu vozijo kot potniki.

Posebno previdnost policisti svetujejo tudi starejšim kolesarjem, ki so pogosto premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, slabše slišijo, vidijo in se počasneje ustrezno odzovejo. Upoštevajo naj svoje sposobnosti, se izogibajo vožnji ponoči in po cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti, predvsem pa se izogibajo cest, kjer ni kolesarskih stez, so še zapisali na kranjski policijski upravi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.