Kako odstopiti od pogodbe prodaje na domu?

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da gre v primeru prodaje na za tako imenovano pogodbo, sklenjeno zunaj poslovnih prostorov. V tem primeru ima potrošnik pravico, da v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

Veliko je primerov, ko se, predvsem starejši občani, zapletejo z različnimi pogodbami “prodaje na domu” in si tako nakopljejo neželjene finančne stroške. Pogosta težava starejših je, ko na domu dobijo obisk akviziterka, jih ta na lahek način prepriča, da podpišejo naročilo – prodajno pogodbo za nek precej drag izdelek. Na naročilnici – prodajni pogodbi piše, da je rok dobave 14 dni. Potem pa izdelka nikakor ne dobijo, prav tako pa zanj še niso nič plačali. Kasneje spoznajo, da so se prenaglili in bi želeli naročilo stornirati. Kaj lahko storijo?

V primeru prodaje na domu gre za tako imenovano pogodbo, sklenjeno zunaj poslovnih prostorov. V tem primeru ima potrošnik pravico, da v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Na podlagi 2. odstavka 43.č člena Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) začne v primeru, da je bila sklenjena prodajna pogodba, 14-dnevni odstopni rok teči z dnem, ko potrošnik ali tretja oseba, ki ni prevoznik in jo imenuje potrošnik, pridobi dejansko posest nad blagom.
Če blaga še niste prejeli, pomeni, da 14-dnevni rok za odstop od pogodbe sploh še ni začel teči. Nobene ovire ni, da od pogodbe ne bi mogli odstopiti pred pridobitvijo fizične posesti nad blagom. Zato Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da nemudoma pisno odstopite od predmetne pogodbe. Če nimate obrazca za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, si lahko pomagate z obrazcem, ki je sestavni del Pravilnika o obrazcih v zvezi z uveljavljanjem pravice do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov.

Izrecno pa opozarjamo, da so pravila glede odstopa drugačna, kadar je predmet pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, opravljanje storitev. V teh primerih namreč začne 14-dnevni odstopni rok teči z dnem sklenitve pogodbe.

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV