06:38, pet, 26. Apr

Je širitev mariborskega letališča pod vprašajem?





Potem ko v javnosti že nekaj časa odmevajo informacije o načrtovani širitvi mariborskega letališča, je krajane okoliških občin očitno zaskrbelo kaj bi to pomenilo za njihovo življenjsko okolje. Krajani občin Miklavž in Starše so skeptični.

Četudi se komu na prvi pogled zdi, da hiš (ali drugih stanovanjskih objektov) v neposredni bližini letališča ni, marsikoga skrbi kakšno bo vsakodnevno življenje v njihovem domu ali pa piknik na domačem dvorišču, če ga bodo preletavala letala in, če se bo na cestah v njihovi bližnji okolici bistveno povečal promet. Po trenutnih napovedih naj bi država pripravljala prostorski načrt, ki predvideva širitev letališča Edvarda Rusjana. Manjkala naj bi jim samo še opredelitev vplivov na okolje (ki bi bili posledica širitve), ampak tudi to naj bi uredili do konca avgusta. Po predvidevanjih naj bi imelo razširjeno letališče bistveno več kapacitet kot sedanje. S podaljšanjem vzletno-pristajalne steze naj bi omogočili tudi polete večjih letal, s čimer naj bi se število potnikov povečalo na približno milijon oseb letno. Kot se je mnogokrat poudarjalo že v preteklosti, pa ne gre zanemariti tudi tovornega prometa, ki naj bi se povečal do obsega 50 tisoč ton. Očitno so nove dimenzije zaskrbele ljudi, ki so si v bližnjih krajih ustvarili dom. Jezi pa jih tudi, da jih država sploh ne vpraša ali so pripravljeni na tako velike spremembe v svojem življenjskem okolju.

Bojan Kirbiš, župan Občine Starše. Foto: BK TV
Bojan Kirbiš, župan Občine Starše. Foto: BK TV

Krajani so skeptični
Potem ko so se v torek sestali na zboru krajanov v Brunšviku je postalo jasno, da ljudi skrbi njihova kakovost življenja. Njihovi domovi se nahajajo na vzletno-pristajalnem območju, zato jih skrbita hrup in onesnaževanje zraka. Letališče se po njihovem lahko razvija že v sedanji velikosti, ne pa, da bi moralo biti (še) večje. Sprejeli so sklep proti sprejetju državnega prostorskega načrta, ki predvideva širitev. Svojo skepso pa sta izrazila tudi župana občin Miklavž in Dravskem polju in Starše. Leo Kremžar je (podobno kot pred gradnjo nove Magnine tovarne v Hočah) opozoril, da so že nekaj let med najbolj onesnaženimi občinami v Sloveniji, saj kontrolirajo vsebnosti delcev P 10 v zraku. Za njih je s tega stališča širitev letališča nesprejemljiva, ker bo že tako kritično območje še dodatno obremenila. Bojan Kirbiš (župan Starš) pa je med drugim poudaril, da so odločeni sodelovati pri opredeljevanju načrtov z letališčem, še posebej, ker se krajani s širitvijo ne strinjajo. Podobno naj bi razmišljali tudi v drugih okoliških občinah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.