23:07, pet, 26. Apr

Jakič na Osankarici: “Več optimizma in enotnosti!”





Pri Treh žebljih na Osankarici je včeraj dopoldne potekala spominska slovesnost ob 71. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Roman Jakič, ki je v nagovoru med drugim poudaril: “Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva.”

“Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva,” je poudaril Jakič in dodal, da so žrtvovali svoja življenja v boju za to, da bodo svobodo v polnosti doživeli vsaj prihodnji rodovi. Kot je dejal, je bilo to njihovo veliko in nesebično dejanje, ki si tudi danes zasluži vse naše spoštovanje in občudovanje.

Minister je dejal, da je slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj kljub hudim posledicam previharil vse viharje in dosegel svoje cilje. Ohranjena je bila narodova samobitnost in zagotovljena je bila njegova prihodnost, ki je na začetku 90. let prejšnjega stoletja po njegovih besedah prinesla tudi zgodovinsko priložnost, da Slovenci stopimo na samostojno pot. Ob tem pa ni bilo prostora za strah. Jakič je dodal, da se tudi v samostojni Sloveniji, enakovredni članici Evropske unije, Nata in drugih najpomembnejših mednarodnih povezav, srečujemo s številnimi izzivi. Ob vsakem izmed njih pa se nam ponujata dve možnosti: da gledamo nanj s pozitivnega, optimističnega vidika ali da se zgolj malodušno predamo toku dogodkov.

“Pri odločitvi za aktiven oboroženi odpor v drugi svetovni vojni je bil optimizem ključnega pomena. Borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja so verjeli v vrednote, na katerih je temeljil njihov boj, zato se niso ozirali na strah. Še več, prezirali so ga, kajti v njihovem uporu nacifašističnemu nasilju ter najbolj grobemu teptanju slovenstva ni bilo prostora za trepet, temveč le za srčnost in pogum,” je še dejal minister.

Spominska slovestnost ob 71. obletnici padca Pohorskega bataljona (43)

Tudi zato je Jakič izrazil prepričanje, da lahko iz spomina na optimizem, ki je navdajal borke in borce slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, črpamo moč za sledenje našim ciljem tudi takrat, ko se ti zdijo, in tudi v resnici so, težko dosegljivi.

Včerajšnje slovesnosti so se poleg okoli tisoč pohodnikov udeležili še nekateri visoki predstavniki slovenskega političnega parketa, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber, ministri, poslanci in državni svetniki, načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, predstavniki Zveze združenj borcev ter župani: Občine Slovenska Bistrica, Mestne občine Maribor, Občine Ruše, Občine Žreče, Občine Oplotnica in Občine Slovenske Konjice, ki so tudi položili vence v spomin padlim borcem.

FOTO: Lokalec.si

Spominska slovestnost ob 71. obletnici padca Pohorskega bataljona (19)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.