19:54, pet, 26. Apr

Na medicinski fakulteti iščejo prostovoljce za raziskavo





NA MEDICINSKI FAKULTETI IŠČEJO PROSTOVOLJCE ZA SODELOVANJE V RAZISKAVI

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru teče raziskava o vplivu rednega uživanja naravne mineralne vode Radenska Classic na kislinsko-bazno ravnovesje. Na fakulteti so v eni prejšnjih raziskav na celicah že dokazali, da ta mineralna voda ugodno vpliva na kislinsko-bazno ravnovesje, zdaj želijo to dokazati na prostovoljcih. Tako vabijo zdrave, telesno primerno aktivne prostovoljce v starosti od 20 do 50 let, da se odločijo za sodelovanje v raziskavi.

medicinska fakulteta

Prostovoljci bodo štiri tedne vsak dan zaužili liter in pol Radenske classic, ki jo bodo dobili brezplačno. V dvotedenskih razmakih jim bodo petkrat vzeli vzorec krvi in urin za analizo biokemičnih parametrov. Spodbujeni z dobrimi rezultati vpliva radenske classic na kislinsko-bazno ravnovesje v celicah, raziskovalci pričakujejo, da se bodo podobni rezultati pokazali tudi pri prostovoljcih, s tem pa bi lahko pomembno vplivali na priporočila v zvezi z zdravim življenjskim slogom in načeli prehranjevanja. Če pa teze ne bodo mogli potrditi, bo to pokazatelj, da je treba ravnovesje v človekovem organizmu iskati v drugi smeri.

Od prostovoljcev raziskovalci pričakujejo poleg primerne starosti (med 20 in 50 leti), da nimajo kroničnih ali genskih obolenj, da imajo normalno telesno maso in normalen krvni tlak, da redno ne uživajo nobenih zdravil. Prav tako se bodo prostovoljci obvezali, da v času poteka raziskave ne bodo uživali nobenih vitaminov ali drugih prehranskih dodatkov, prav tako naj ne bi bili na nobeni dieti ali se specifično prehranjevali (vegani, vegetarijanci ipd.), zaželeno je, da tudi sicer uživajo značilno zahodnjaško prehrano. Od prostovoljcev bodo tudi pričakovali, da ne bodo spreminjali načina prehrane, gibanja in še, da bodo športno aktivni in bodo to aktivnost negovali do štiri ure na teden.

Zainteresirane posameznice in posameznike, ki bi bili pripravljeni sodelovati v raziskavi, na fakulteti vabijo, da pišejo na elektronski naslov: lidija.bombek@um.si.

Dodatne informacije:
– akad. prof. dr. Ivan Krajnc, dekan Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, e’mail: ivan.krajnc@um.si; tel. 02 234 58 21
– prof. dr. Marjan S. Rupnik, odgovorni nosilec raziskave, e’mail: marjan.rupnik@um.si
– asist. dr. Lidija Križančič Bombek, odgovorna raziskovalka, e’mail: lidija.bombek@um.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.