07:42, pet, 26. Apr

Histeroskopska ambulanta UKC Maribor v prenovljenih prostorih





Na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo je začela delovati prenovljena histeroskopska ambulanta. Ambulanta je v prilagojenih prostorih sicer delovala že več kot 16 let, na leto pa v njej opravijo okoli 1200 histeroskopskih posegov, kjer s tankim instrumentom kontrolirajo kanal materničnega vratu iz. maternično votlino.

Odprtje nove histeroskopske ambulante v UKC Maribor. Foto: UKC Maribor
Odprtje nove histeroskopske ambulante v UKC Maribor. Foto: UKC Maribor

“V naši ambulanti so se že doslej izobraževali zdravniki iz vse Slovenije in tujine, gre za posege, pri katerih s tankim inštrumentom, do debeline 5 milimetrov, kontroliramo kanal materničnega vratu oz. maternično votlino. To ni le diagnostična metoda, temveč tudi operativna. Po naših podatkih, ki sodijo v evropski vrh, lahko tukaj, torej ambulantno, dokončno zdravimo več kot 96 odstotkov naših pacientk, ki potrebujejo histeroskopijo,” je ob otvoritvi prenovljene histeroskopske ambulante povedala Branka Žegura Andrić.

V histeroskopski ambulanti obravnavajo patologijo maternične votline in kanala materničnega vratu, večina pacientk so ženske v reproduktivnem obdobju. “Obravnavamo med drugim pacientke, ki imajo motnje s plodnostjo, odstranjujemo lahko endometrijske in cervikalne polipe, manjše miome, pregrade v maternični voltlini in druge. S posegi v histeroskopski ambulanti se uspešno izognemo splošni anesteziji, kar je bistveno lažje za pacientke, ob tem pa so z ambulantnim zdravljenjem nižji tudi stroški” je še pojasnila Branka Žegura Andrič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.