07:48, pet, 26. Apr

Fotografska razstava “Kosovel”





Fotografska razstava “Kosovel” je posvečena 110-ti obletnici Srečka Kosovela. Na razstavi se predstavlja 20 študentov fotografije, ki so reinterpretirali Kosovelove pesmi skoz fotografski objektiv in jih predstavili prek digitalnega nosilca na različne papirnate podlage. Tako je nastal neke vrste hommage Kosovelu in njegovemu razmišljanju.

image001

Ko govorimo in razmišljamo o Kosovelu, velikokrat naletimo na besedo avandgarda. In prav iz tega Kosovelovega avandgardnega pristopa so ustvarjalci povzeli princip razmišljanja, reinterpretirali interpretacije takratnih pojmovanj tehnologije in pogleda na življenje.

Drugo izhodiščno točko študentskih del predstavlja Kosovelov kritičen pogled na družbo in njegova napoved prihodnosti. Kritične teme, s katerimi so se študentje danšanjega časa sočili so precej podobne tistim na prelomu stoletja: jaz, politika, kultura, tehnološki razvoj in družba, odkrili pa so tudi nekaj novih problemov, kot sta na primer takrat nepoznani problem ekologije in masovnega uničenja.

Študenti so teme na svojstven način družbeno kritično vrednotili in jih prek fotografskega medija in izraznosti tekstur, svetlobe, odbojev in različnih kompozicij povezali v eno samo misel, v en sam rezultat, ki prek fuzije vseh idej predstavlja enovit pogled mladih na današnji svet.

image003

BARVE SIVINE

Oblikovalci kamna so svoje vizije Kosovela ter razumevanje prostora in časa izrazili v avtohtonem kraškem kamnu – sivem apnencu. Ta kamen, ki je bil tako domač tudi Srečku Kosovelu, je močno izrazno sredstvo oblikovalcev in kiparjev ter v sodobnem času ponovno postaja pojem izbranega okusa … In močnega, včasih tudi trdega kraškega karakterja.

Na razstavi so prezentirane v kraški kamen vklesane, razbrazdane in od vetra obrušene Kosovelove pesmi, ki kot pomniki zgodovine ali kamni oraklji kažejo kako malo se je spremenil čas do danes, in hkrati napovedujejo polnoizponjeno prihodnost ter ponosno stojijo pokonci. Ponosno in pokončno kot Kosovel, kot Kras. V kontrastu teh tihih glasnikov slovenske zgodovine, sedanjosti in prihodnosti osrednji prostor zapolnjuje tridimenzionalna podoba, ki je sestavljena iz v trpko a zdravo kraško zemljo »terra-roso« vstavljenih kamnitih kubusov. Iz kraške zemlje rojeni in k nebu zroči Srečko …

Avtorji fotografij: Urška Batistič, Slađanko Dragojević, Matic Gabriel, Jasmina Gladek, Dejan Gregorič, Anita Ivandić, Tomi Kanalec, Tina Kocjan, Antonio Mitkovski, Andrej Murovec, Andrej Peunik, Uroš Pihner, Egidij Rodica, Valentina Stanković, Nina Stepančič, Nuša Švara, Jerneja Kraigher, Janja Šinigoj, Ksenija Ozebek, Alja Antič, Rebeka Bernetič, Jani Može in Maj Valerij;

Avtorji izdelkov: Darja Osojnik, Petra Mozetič, Monica Lango, Katja Juren, Urška Sever, Kevin Abram, Luka Boltar, Filip Vidmar, Tamara Česnik, Klemen Dokić, Martin Frančeškin, Sandra Korošec, Denise Malec, Anja Oštir, Neža Peterlin, Eva Sirk, Rok Verstovšek Tanšek in Veronika Tišler;

Mentorji: Jasna Klančišar, Anton Marn, Katja Gorup, Miha Jeršek, Damjan Švara, Katarina Sadovski

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.