22:57, pet, 26. Apr

FOTO: V Mariboru poroka in krst novega splava





Turistično društvo Maribor ima nov splav. Krstno so ga splavili danes pred Hišo Stare trte na Lentu, nato pa je sledila tudi splavarska poroka.

Splavarska poroka: ženin in nevesta
Splavarska poroka: ženin in nevesta

Novi splav, ki je danes tudi uradno zaplul, bo nadomestil starega, že dotrajanega, s katerim so po Dravi pluli že več let. Sestavili so ga člani društva in pri tem po besedah predsednika Zlatka Jesenika porabili okoli 50 kubičnih metrov lesa.  Kot je dodal Jesenik so novi splav sestavili tudi za potrebe mednarodnega srečanja splavarjev, ki bo letos junija v Mariboru. Na Dravi takrat pričakujejo več kot 300 splavarjev iz različnih evropskih držav.

krst splava (3)

Hkrati pa s splavitvijo novega splava v Turističnem društvu Maribor uvajajo novo ponudbo izvedbe splavarskih porok. Prva se je tako zgodila danes. Na njem sta tako zaplula prva mladoporočenca, najstarejši sin Zlatka Jesenika in njegova izbranka. Oba sta sicer tudi dolgoletna splavarja. “Ta novi splav nam omogoča številne novosti,” je dejal Jesenik.

Tradicija splavarjenja na Dravi sega v drugo polovico 13. stoletja. Najbolj dejavni splavi na Dravi so bili med prvo in drugo svetovno vojno. Nastali so tako, da so les, ki ga je kmet hotel prodati, zvezali v plavajoči objekt, nanj naložili še več lesa in ga s pomočjo splavarjev spustili po reki, les so naro prodali na Hrvaškem in se domov vrnili po kopnem.

Ko so na Dravi zgradili hidroelektrarne, je splavarjenje izumrlo, vse dokler ga niso pred tridesetimi leti ponovno obudili, predvsem za turistične namene.

Slovesno so krst krstili in odprli predsednik Turističnega društva Zlatko Jesenik ter podžupana MO Maribor Saša Pelko in Zdravko Luketič. 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.