07:07, pet, 26. Apr

Foto: Ptuj danes v duhu srednjega veka in Rimljanov





Na Ptuju so danes odpirali prireditev Zakladnica tisočletij, ki se je začela s povorko na Mestnem trgu s predstavitvijo Rimljanov, srednjega veka in folklornih skupin. Sledilo je odprtje rimskega kampa Poetovio, na Ptujskem gradu pa je zaživela odprta kuhinja in 14. grajske igre, v Dominikanskem samostanu so potekale ustvarjalne delavnice za otroke.

zakladnica tisočletij na Ptuju (3)

V zadnjih desetih letih so na Ptuju razvili koncept predstavitve rimskega obdobja na sodoben festivalski način. Rezultat teh aktivnosti so tradicionalne rimske igre, ki so postale prepoznaven dogodek v državi in izven meja, so sporočili s ptujske občine.

zakladnica tisočletij na Ptuju (2)

V osmih letih so angažirali več kot 1000 udeležencev, ki so razdeljeni v 40 skupin z bolj ali manj definirano zgodbo in predstavitvijo. Ob rimskih igrah so razvili še rimski tabor, rimsko poroko in večerjo, ki so lahko velik tržni potencial.

Rimski kamp Poetovio je inovativen projekt predstavitve rimskega obdobja, ko je bil Ptuj najmogočnejše mesto. Kamp je lociran v neposredno bližino sedanjega mesta, tako da je iz centra dosegljiv tudi peš. Postavljen je na dveh hektarjih zemljišč z južno lego in pogledom na veduto Ptuja.

Velik poudarek kampa je na keramični obrti, saj je imel rimski Poetovio več kot 150 raziskanih peči za žganje opeke ali keramike. Zato je že v prvi fazi zgrajena replika rimske peči po originalnih načrtih in merah.

V kampu bo tako letos stekla proizvodnja opeke in tlakovcev, ki jih bodo izdelovali kot pred 2000 leti. Z opeko in tlakovci se bodo v prihodnjem obdobju gradili deli kampa in pohodne poti. V naslednjih fazah naj bi prešli še k izdelavi lončene posode in amfor, ki so bile glavni transportni predmet. Načrtujejo tudi delavnice, izobraževanja in znanstvene simpozije na temo keramične obrti.

Kmetijstvo bo po površini obsegalo več kot 50 odstotkov celotnega kampa. Zasadili naj bi zelišča, vinsko trto, žitarice in iz njih predelovali različne produkte.

Vse bo pridelano na naravni osnovi brez sodobnih preparatov. Ustvarili bodo lastno semensko banko in ustvarili svojo blagovno znamko Victus Imperium – Hrana imperija ter ponujali svoje vino Vinum.

Prehrana bo predstavljena tudi obiskovalcem, saj bodo vključili v osnovno ponudbo hrano in pijačo iz rimskega časa.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.