20:58, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Premiera novega dokumentarnega filma Ptujčana Tinčka Ivanuša





S pogledom na kozolce, ki umirajo stoje, je Tinček Ivanuša, tudi zaslužni občan Mestne občine Ptuj, dobil idejo za dokumentarni film “Kozolci na Slovenskem- podobe sedanjosti”. S svojo kamero je zadnjih pet let obiskoval kozolce po vsej Sloveniji in ustvaril enkratno predstavitev te slovenske posebnosti in dosegel vrh svojega filmskega dokumentiranja.

Tinček Ivanuša, Ptujčan, ki je poznan po svojih delih, teh pa ni malo. Tokrat se je podal v raziskovanje kozolcev, neraziskane slovenske dediščine, ki počasi izginja. Kot je dejal Ivanuša, si je pred snemanjem vzel leto dni časa, da je prebral sedem knjig o kozolcih in si s tem razširil svoje znanje o tem, kaj kozolci sploh so. “Videti je enostavno, vendar ni,” priznava Ivanuša.

Rdeča nit oziroma glavna protagonista filma sta dedek in njegov vnuk, potem ko je ta svojega dedka vprašal kdaj bosta šla gledat kozolce.

Ivanuša je sicer delal sam, ob koncu je prosil le novinarja Dela, da spiše besedilo za dokumentarni film. Besedilo je bral Ivan Lotrič, Lado Jakša pa je poskrbel za glasbeno podlago. Pri ustvarjanju filma sta sodelovala tudi etnolog dr. Janez Bogataj, dr. Vito Kazler in strokovnjak za kozolce Dušan Štebec iz Novega mesta.

Soscenarist dokumentarca je bil tudi tokrat novinar Dela, Franci Milošič, s katerim Ivanuša sodeluje že skoraj štirideset let, skupaj pa sta ustvarila že veliko filmov.

Premiera dokumentarnega filma ” Kozolci na Slovenskem” se je sicer odvila v dvorani Osnovne šole Olge Meglič pred okrog 300 gledalci.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.