14:54, pet, 26. Apr

Foto: 7. klop “Zgodbe o klopeh in ljudeh”





Sinoči so predstavili sedmo v vrsti postavljanja umetniških klopi v sklopu projekta “Zgodbe o klopeh in ljudeh”. Ta stoji pred Andragoškim zavodom Maribor. Gre za avtorsko delo akademskega slikarja Tomaža Plavca s Ptuja. Klop je poimenoval Kaluma. Ime, kakor tudi materiali, pa niso naključno, temveč pomensko izbrani.

DSC_0232

Kal-uma kot kaljenje uma, kar počno na ljudski univerzi. Kal-UMa kot kalitev umetnosti ali umetnika, nenazadnje pa še kALUMa. V imenu je torej “skrit” tudi aluminij, material, ki ga zelo pogosto uporablja Plavec (odliva ga sam, sicer pa tudi sodeluje s podjetjem Talum iz Kidričevega).

DSC_0234

Klop je sestavljena iz treh delov
– nog ali temeljev, ki jih je Plavec oblikoval iz stisnjenih aluminijastih pločevink
– masivne hrastove deske (sedala), lesa, ki je star približno enako kot stavba, v kateri je Andragoški zavod (t. j. 90 let)
– glav, ki so “zrastle” skozi hrast; te so (na eni strani) značilno avtorjevo delo, saj se Plavec veliko ukvarja z oblikovanjem figur in obrazov (tudi te je odlil sam), na drugi pa seveda (spet) simbol uma, mislečih… Umetniška klop iz aluminija in lesa tako združuje staro in reciklirano z novo-nastajajočim in modernim. S tem simbolizira tudi medgeneracijsko povezovanje, na kar so na Andragoškem zavodu še posebej ponosni.

DSC_0239

DSC_0238

Svečano odkritje sedme v vrsti umetniških klopi, je bilo hkrati del in nadaljevanje Parade učenja ter Tedna vseživljenjskega učenja, ki ga organizirajo predstavniki Andragoškega zavoda.

DSC_0225

Otvoritev na ploščadi ob ljudski univerzi sta z glasbenimi točkami popestrila Urška Gajšt (vokalistka) in Igor Bezget (kitarist in avtor jazz ter etno glasbe).

DSC_0230

DSC_0228

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.