15:05, pet, 26. Apr

Denar za otroke Pialija





Danes, 29. maja 2014, je na Srednji ekonomski šoli Maribor potekala zaključna prireditev okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji, ki je pod pokroviteljstvom slovenske poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan potekala že 6. leto. V šolskem letu 2013/2014 so slovenske šole, vrtci, organizacije in posamezniki skupaj zbrali več kot 36 ton papirja in za najrevnejše indijske otroke v Pialiju namenili 3.163 evrov. V šestih letih je v akciji uspešno sodelovalo 139 organizacij, skupaj so zbrali več kot 311 ton papirja oz. 27.059,28 evra.

Podelitev priznanj 2

Pokroviteljica akcije dr. Romana Jordan je predstavila rezultate in se vsem sodelujočim tudi zahvalila: »V tej akciji se kaže solidarnost in se tkejo povezave med Slovenijo in Indijo. Pokazali ste ogromno srčnosti, ogromno iznajdljivosti in inovativnosti. V zahodnem svetu nas še vedno obdajajo številne materialne dobrine in včasih imamo občutek, kot da je to vse, kar lahko damo, in vse, kar lahko prejmemo – pač nekaj, kar lahko primeš v roko. Tisti, ki sodelujemo v humanitarnih organizacijah in delujemo dobrodelno, pa vemo, da je to, kar lahko damo in kar lahko prejmemo, še veliko več: to so čustva, veselje in sreča, ki lahko pomenijo veliko več kot materialno darilo, ki ga primeš v roke.« Sodelujoči so z navdušenjem podprli pripravljenost dr. Romane Jordan, da bi z akcijo nadaljevali tudi v prihodnjih letih, ko sama ne bo več poslanka v Evropskem parlamentu.

»V veliko čast nam je bilo sodelovati v tej akciji. Kjer stopimo skupaj in odpremo srca, tam so vidni tudi rezultati. Naša akcija ‘Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo’ je dobila neslutene razsežnosti, s papirjem od te akcije smo pomagali tudi Pialiju, za kar se zahvaljujem vsem sodelujočim,« je uvodoma povedala ravnateljica Srednje ekonomske šole Maribor ga. Darja Cizel, ki je z odličnim kulturnim programom dijakov gostila zaključno prireditev 6. okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji, saj je prav ta šola v letošnji akciji v okviru projekta zgibanja ladjic v sodelovanju s številnimi organizacijami za Piali zbrala največ papirja in denarja. Posamično pa so največ denarja v okviru letošnje akcije zbrali na Prvi gimnaziji v Celju (zbirali so kovance), največ papirja posamično pa na Osnovni šoli Frana Kranjca v Celju.

Letošnje prireditve se je udeležila tudi ustanoviteljica šole Piali Ashar Alo, Slovenka ga. Mojca Gayen, ki je trenutno na obisku v Sloveniji. Izpostavila je, da je vsak evro, ki ga prispevamo za Piali, v njihovem indijskem okolju, kjer otroci uporabijo vsak košček papirja in vsak ostanek šiljenja barvic, vreden še veliko več. Z vidno ganjenostjo je imenovala otroke s fotografij in čustveno pripovedovala njihove življenjske zgodbe, ki bi brez pomoči slovenskih šol ostale na ulicah Pialija. Tudi s pomočjo prispevkov iz akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji sta zakonca Gayen v Pialiju uspela kupiti zemljišče, kjer so letos že odprli novozgrajeno (a še ne dokončano) šolo, kjer sedaj lahko sprejmejo več otrok, ki so zaradi velike revščine izpadli iz splošnega šolskega sistema, jim ponudijo redne obroke hrane, jih izobražujejo in poskrbijo tudi za njihovo zdravje.

Prireditve so se udeležili tudi učitelji in učenci drugih šol, ki so v akciji sodelovali. Navdušeno so pripovedovali, kako se jih je predstavitev Pialija dotaknila in da si pravzaprav niso predstavljali, kako veliko so s svojim sodelovanjem pri zbiranju papirja prispevali ter kakšno moč imamo ljudje, ko gre za priložnost pomagati. Prireditev so s svojim ubranim petjem popestrili tudi otroci pevskega zbora iz Vrtca Ivana Glinška Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.