04:18, pet, 26. Apr

Akcija »Prekolesarimo svet«





Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora (ki ga sicer obeležujemo 10. septembra) pripravljajo akcijo »Prekolesarimo svet«.

prekolesarimo svet

Pobudnika aktivnosti sta Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija. Izziv, ki sta si ga organizaciji zadali, je, da bi v akciji skupno (udeleženci iz celega sveta) prekolesarili 40 075 km, kolikor znaša obseg zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav.

Sodelovanje je brezplačno, sodelujoči potrebuje le kolo, lahko tudi sobno, kolesari pa lahko doma ali na prostem, v naravi, sam ali v družbi. Aktivnost pri nas poteka od, 11. avgusta 2014, in se bo zaključila 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

Od leta 2010 dalje beležijo rahlo naraščanje števila samomorov, kar je predvsem posledica nekoliko večjega števila samomorov med moškimi. Kljub temu je številka še vedno precej nižja od tiste iz začetka prejšnjega desetletja, saj je samomorilni količnik (t.j. število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) upadel iz 28,2 v letu 2003 na 21,8 v letu 2013. Glede na regije po ogroženosti še vedno izstopajo regije na vzhodu, kamor s količnikom samomora 27,2 na 100.000 prebivalcev v letu 2013 spada tudi zdravstvena regija Maribor, medtem ko so regije na zahodu države manj ogrožene.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.