05:10, sob, 27. Apr

90 let kmetijskega tečaja





Vljudno vabljeni, da v Mariboru doživite mednarodno razsežnost dogodkov ob praznovanju 90. obletnice kmetijskega tečaja, ki ga je izvedel dr. Rudolf Steiner med 7. in 16. junijem leta 1924. Dogodek velja za enega najpomembnejših prelomov, ki vplivajo na razvoj kmetijstva v 21. stoletju.

Dr. Rudolf Steiner, filozof, pisatelj, literarni kritik, »oče« antropozofije, utemeljitelj waldorfske pedagogike in nasploh eden najvplivnejših družbenih reformistov in inovatorjev 20. stoletja, je bil rojen v Donjem Kravljevcu.

Rudolf-Steiner-290x300

V počastitev te obletnice pelje v petek, 6. junija 2014, iz Salzburga do Donjega Kraljevca poseben vlak ti. »STEINERJEV VLAK ZA ZEMLJO«, ki bo imel postanek tudi v Mariboru. Postanek in izjave so predvidene ob pribl. 15:15 uri na železniški postaji v Mariboru.

Z vlakom potujejo pomembni gospodarstveniki, naravo-varstveniki, znanstveniki, kulturniki, waldorfski pedagogi ter seveda kmetovalci. Postanek v Mariboru je poklon mestu, ki je skozi procese zadnjih 20 let in še posebej v zadnjem letu doseglo pomemben napredek.

Slavnostni govornik je dr. Andrej Fištravec, župan mesta Maribor, ki se bo na povabilo Petra Daniella Porschea pridružil potnikom »Steinerjevega vlaka za Zemljo« in z njimi nadaljeval pot do Donjega Kraljevca.

Osrednje sporočilo vlaka – Kulturgutexpress RST 153 – »Steinerjev vlak za Zemljo«, izpostavlja patentiranje, standardizacijo in komercializacijo v kmetijstvu kot glavne vzroke današnje prehranske krize v svetu

Dogodek je izjemna priložnost za dogovarjanje o gospodarsko-kulturnem sodelovanju mesta Maribor z lastniki vodilnih trajnostno usmerjenih podjetij in institucij iz Evrope in sveta, ki izražajo interes po različnih oblikah medsebojnega sodelovanja, kot npr. Porsche, DM drogerie markt idr.

S slednjim je že v teku sodelovanje pri izvedbi Team buildingov za managerje DM drogerie markt. V programu poleg Centra dr. Rudolfa Steinera kot predavatelji sodelujejo tudi člani Biodinamičnega društva Podravje.

Prav tako je že vzpostavljeno sodelovanje z Institutom Forschungsring iz Darmstadta, ki velja za najstarejši ekološki in hkrati vodilni biološko-dinamični inštitut na svetu. Vzpostavljen je program prenosa znanja, katerega partnerji so poleg Biodinamičnega društva Podravje tudi partnerji iz Danske – Foreningen for Biodynamisk Jordburg, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, kontrolna organizacija KON-CERT Maribor, Kmetijska svetovalna služba Slovenije idr.
Ob tej priložnosti bosta direktor inštituta dr. Uli Johannes König in Drago Purgaj iz BD Podravje biodinamično metodo kmetovanja predstavila širši javnosti.

Pričakovati pa je še vrsto drugih povezav, ki bodo v prihodnje pospešile razvoj regije tako na izobraževalnem in kulturnem kot tudi gospodarskem področju.

Slavnostni dogodek v Donjem Kraljevcu bosta med drugimi zaznamovala: koncert svetovno znanega slovenskega violinista Mihe Pogačnika s slovenskimi simfoniki Camerata Labascensis pod vodstvom dirigenta Elmara Lampsona, direktorja Glasbene akademije Hamburg ter uvodno predavanje Alexa Podolinskyga iz Avstralije, pionirja biodinamike, ki je deloval v krogu najtesnejših sodelavcev dr. Rudolfa Steinerja.

Dogodek postanka »Steinerjevega vlaka za Zemljo« v Mariboru s poudarkom na pomenu trajnostnega kmetijstva, izobraževanja ter družbeno odgovornega poslovanja, želijo prireditelji približati čim širši javnosti. Tako se bodo na stojnicah v avli železniške postaje v Mariboru predstavili Waldorfski vrtec Studenček, Waldorfski vrtec – Mavrična dežela, Waldorfska šola Maribor, Društvo za BD gospodarjenje Podravje in Pomurje, ekološka trgovina Biosvet, ekološka Kmetija Koren, Inštitut IKC, Kuhart – waldorfska kuhinja ter mednarodni razvojni projekt Terra Parzival.

Pokrovitelj dogodka v Mariboru je tudi Mestna občina Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.