10:24, pon, 29. Apr

Župani štirih občin v Podravju prejeli 1. energetske izkaznice





Energetska agencija za Podravje je občinam, ki aktivno delujejo na področju trajnostne energije, ob današnjem srečanju županov s tega konca, podelila prve energetske izkaznice. Prejeli so jih župani Mestne občine Maribor ter občin Miklavž na Dravskem polju, Ruše in Poljčane.

Namen današnjega srečanja županov je bil sicer razprava o novostih, težavah in izzivih, s katerimi se vsakodnevno srečujejo občine na področju trajnostne in učinkovite rabe energije, ter uvajanju obnovljivih virov energije.

Srečanja so se udeležili tudi predstavniki sektorja za ukrepe učinkovite rabe energije (URE) in uporabe obnovljivih virov energije (OVE) pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Predstavnikom lokalnih skupnosti so predstavili okvirje energetske politike z novim energetskim zakonom, smernice nove finančne perspektive na področju trajnostne energije in projekt pridobivanja energetskih izkaznic.

Energetska agencija za Podravje deluje že osmo leto in občinam nudi celovito energetsko upravljanje ter pomaga pri izvajanju zakonodajnih nalog in načrtovanju energetskega razvoja. Z omenjenimi aktivnostmi skrbi, da občine lahko sledijo tako okoljskim ciljem kot finančnim prihrankom, s tem pa postaja energija priložnost na poti uspešnega gospodarskega razvoja lokalnih skupnosti in regije.

Omenjeno agencijo za svetovanje pri okoljevarstvu v regiji je skupaj z Mestno občino Maribor ustanovilo še 17 sosednjih ter bližnjih občin, in sicer Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Šentilj, Sveta Trojica in Sveti Jurij v Slovenskih Goricah.

Vir: STA

DSC_4971

Dopolnjeno danes, 12.2.2014 ob 17:47

Za naš portal pa so spregovorili tudi direktorica Energetske agencije za Podravje dr. Vlasta Krmelj, župan MOM -a dr. Andrej Fištravec in župan Občine Ruše Uroš Štanc.

Krmeljeva je tokrat med drugim poudarila: “Danes smo županom podelili energetske izkaznice za njihove javne objekte, predvsem občinam, ki aktivno delujejo na področju energetskega upravljanja. Kot izhaja iz zakonodaje je tovrstna merjena energetska izkaznica, ki jo imajo javne ustanove (občinske, vrtci in šole) in že izvajajo energetsko knjigovodstvo oz. spremljajo svojo rabo energije, izdelava le – te hitra in cenovno ugodna.”

Mestna občina Maribor je danes simbolično prevzela še dve energetski izkaznici. “Danes smo simbolično prevzeli dve energetski izkaznici, sicer jih imamo že več kot 100, prav tako pa jih je še približno toliko v izdelavi za javne objekte. Pomembno je, da vemo koliko posamezni objekt (vrtec ali šola) porabi energije ter, da vemo kateri ukrepi so pomembni, da se poraba energije zmanjša, kar je osnova za varčevanje na področju energetske oskrbe stavb. Upam, da bomo tudi uspešni pri pridobivanju nepovratnih sredstev za energetsko sanacijo stavb ali pa, da bomo morda v sodelovanju z mestom Graz prišli do tehnologije, ki bi zagotovila energetsko neodvistnost posamezne stavbe” dodaja dr. Andrej Fištravec.

Prav tako je zraven že omenjene občine in občin Poljčane ter Miklavž na Dravskem Polju energetsko izkaznico pridobila tudi Občina Ruše. Župan Uroš Štanc je podal svoje videnje: “Danes smo pridobili energetsko izkaznico za Občino ter za Osnovno šolo, kjer bo potrebno narediti velike korake, saj sta zgradbi dotrajani. Upamo, da bomo s pomočjo izkaznice lahko našli “pravo smer”, in bi tako privarčevali od 50% – 60% v nasprotju temu strošku, ki je potreben danes za energetsko vzdrževanje obeh stavb.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.