12:10, ned, 28. Apr

“Vlada se do vzhodnega dela Slovenije obnaša arogantno”





Mariborska in koroška razvojna agencija ter šest podravskih in tri koroške občine so danes javnost opozorili o neizvajanju Programa spodbujanja konkurenčnosti Maribor s širšo okolico v obdobju 2013 – 2018, vrednega okoli 12 milijonov evrov. Vlada je namreč že oktobra lani sprejela sklep, s katerim se je zavezala k izvajanju pomoči podravski in koroški regiji v višini 32.000.000 evrov, saj je tu največja brezposelnost, hkrati pa podjetja nujno potrebujejo tovrstne razpise. A se do danes ni zgodilo nič.

Od vladnih obljub ni bilo uresničeno ničesar, so v Mariboru na tiskovni konferenci hiteli opozarjati župani občin Maribor, Podvelka, Hoče –Slivnica in Ruše. Omenjena vladna pomoč je sicer uradno namenjena občinam 9 občinam: Maribor, Hoče-Slivnica, Kungota, Pesnica, Ruše, Selnica ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Podvelka in Radlje ob Dravi.

Mariborski župan dr. Andrej Fištravec je dejal, da vlada očitno ne želi denarja nameniti v to regijo, ampak ga želi porabiti drugje. Ob tem je dodal, da so v igri čisti egoistični interesi Ljubljane in tako ne sme iti dalje. Odnos Ljubljane se do province mora spremeniti. Sklenil je, da če pade Maribor, pade cela Slovenija.

Oster zaradi vladnega ignoriranja je bil tudi župan občine Hoče-Slivnica Jožef Merkuš, ki ga moti podcenjevalni odnos, hkrati pa želi, da Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo končno odreagira na prošnje iz tega dela Slovenije. Ob tem je opozoril tudi, da se zaradi ignorance ne pomaga npr. podjetju Lestro-Ledinek, ki bi nujno potrebovali bančne garancije iz sicer propadle Probanke. Slednjo zdaj upravlja država.

Ruški župan Uroš Štanc je bil kritičen, da očitno državo vodijo drugorazredni uradniki, ministri pa nimajo nobene moči. O aktualnem programu je črnogled in ne verjame več vladnim obljubam, da bi lahko še pravočasno speljali Programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico.

Župan občina Podvelka Anton Kovše je žalosten zaradi nereagiranja, od vlade sicer obljubljenega denarja za spodbujanje gospodarstva v tem delu Slovenije. Dodal je, da nam takšni ljudje na vladi ne morajo vladat.

Župani zato apelirajo na vlado in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, naj vendarle izpolnijo obljubo, da bo lahko Program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico, bil speljan pravočasno. Če se to ne bo zgodilo do konca marca, bo projekt propadel, denarja pa gospodarski subjekti iz omenjenih desetih občin Podravja in Koroške ne bodo mogli več črpati.

unnamed (2)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.