06:40, pet, 3. Maj

ZORA v pomoč avtistom (tudi) v Mariboru





Avtizem je najhitreje naraščajoča razvojna motnja. Danes se z njo sooča več kot 1 % populacije. Z uvajanjem projekta Zora bodo predstavniki različnih institucij in društev otrokom z motnjami v razvoju ter njihovim staršem omogočili dolgo pričakovano celostno terapevtsko obravnavo.

Osebe z avtizmom so praviloma ovirane na številnih področjih. Gre za izrazito kompleksno in interdisciplinarno problematiko, ki jo je treba reševati s sodelovanjem in koordinacijo dela med zdravstvom, izobraževanjem in socialno podporo, kar bo vzpostavljeno v projektu ZORA.

Pogostnost avtizma je v zadnjih dveh desetletjih narasla za več 10x. V Sloveniji so otroci z avtizmom prikrajšani predvsem na področju zgodnje terapevtske obravnave, njihovi starši pa nimajo potrebnega znanja in podpore. “Z veseljem sporočam, da smo začeli projekt večletne vizije. To je korak naprej v smislu celostne oskrbe družine in otrok z avtizmom. Zapolniti želimo prav ta manjko in razbremeniti starše,” je na današnji konferenci poudarila Marta Macedoni – Lukšič, dir. Inštituta za avtizem in sorodne motnje.

novinarska zora

S pomočjo projekta, ki so ga začeli izvajati v letošnjem letu in bo potekal do aprila prihodnjega leta, bodo v zgodnjo obravnavo vključili najmanj 100 otrok z avtizmom, vzpostavili bodo center za kratkotrajno bivanje otrok in mladostnikov, kamor bodo vključili vsaj 50 otrok in izobrazili vsaj 55 strokovnjakov. V obliki seminarjev in delavnic bodo izobraževali tudi vsaj 100 staršev.

Enoletno podiplomsko izobraževanje za strokovnjake so pripravili na zasebnem visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea – ECM. Kot je povedala glavna tajnica Barbara Toplak Perovič, se je na razpis “za 60 prostih mest v tednu dni prijavilo okoli 450 kandidatov. Zanimanje je, zato načrtujemo, da bomo razpisali tudi specialistični magistrski študij.” Na omenjeno podiplomsko izobraževanje pa so – namesto predvidenih 60 – sprejeli kar 80 kandidatov.

Projekta so posebej veseli tudi v Društvu za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke, saj je bila doslej tovrstna problematika v Mariboru potisnjena na stranski tir. Po besedah predsednice Društva Inge Zorec je prav, da so del aktivnosti organizirali tudi v severovzhodni Sloveniji, kjer otroci doslej niso imeli enakopravne možnosti obravnave. “To je velika pridobitev za otroke in družine,” je poudarila.

novinarska zora 2

Za projekt ZORA so na Zavodu Inštitut za avtizem in sorodne motnje, skupaj s partnerji, pridobil nepovratna sredstva v okviru programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014. Projekt predstavlja »verigo dosežkov« v smislu, da imajo otroci z avtizmom, ki so vključeni v zgodnjo terapevtsko obravnavo, bistveno boljše uspehe pri učenju in šolanju ter kasneje pri socialnem vključevanju, kar posledično pomeni tudi boljše duševno zdravje teh oseb ter boljše zdravje in kvaliteto življenja njihovih družin. Namenjen je vsem potencialnim uporabnikom iz vse Slovenije.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator – jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.