06:16, pon, 29. Apr

Životarjenje v Podravju





Podravje bi se znašlo še globlje na dnu lestvice poslovanja družb slovenskih regij v preteklem letu, če bi k podatkom Ajpesa dodali še banke, saj bi se lanska izguba približala milijardi evrov. A pri bankah gre za “matematiko” s slabitvami in dokapitalizacijami, ki pa jih bomo z obrestmi vred poplačali davkoplačevalci, piše Srečko Klapš v Večeru.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kaj se dogaja z Mariborom po osušitvi industrijskega bazena po osamosvojitvi? S stomilijonskimi izgubami sta odzvonila Zvona, Vinag se je sesul v največjo evropsko vinsko klet, Pohorje je zaradi megalomanskih kreditov in slabih zim pred propadom, Mariborska livarna po prepolovitvi števila zaposlenih in odpisih slabih posojil životari, celo “ruske” Terme so lani pridelale tri milijone evrov izgube. Z menedžerskimi metodami izčrpavanja je uspelo spraviti na kolena tudi Pinus.

Pred propadom je občinska tovarna zdravil, ki ne proizvaja zdravil. V globoko izgubo je zabredla tudi Pošta Slovenija, a ne z rednim poslovanjem, ampak zaradi državnega mešetarjenja z bančnimi delnicami. Se torej čudite, da se je na lestvico 100 najuspešnejših slovenskih uvrstilo le pet podjetij iz Maribora.

Kakšne ukrepe pripravljajo mestna oblast, univerza, gospodarske zbornice in razne razvojne agencije, da bi ta trend zaustavili ali ga celo obrnili na bolje? Fištravčevi iščejo investitorje na Kitajskem in v Kuvajtu. Res je, kar nekaj so jih že pripeljali v Maribor, a na izpolnitev njihovih obljub o gradnji tovarn in zaposlovanju še čakamo, še piše komentator.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.