23:49, ned, 28. Apr

Želijo Zeleni prožni Maribor





Konec oktobra, natančneje 27. in 28. 10, je v Mariboru potekal Climathon, 24-urni dogodek, na katerem so udeleženci snovali načrte za aktivno reševanje izziva, kako v Mariboru zagotoviti več multifunkcionalnih zelenih površin. Zmagovalce projekta sta v kabinetu župana gostila Andrej Fištravec in podžupan Saša Pelko.

climathon-2

Tekmovalci želijo, da bi mesto in meščani dobili površine, ki ne bi bile zgolj estetske, temveč tudi prostor za graditev skupnosti ter izkustveno izobraževanje o pridelavi lastne hrane – tako za otroke, kot njihove učitelje in starše. Udeleženci se zavzemajo za vzpostavitev pilotnega permakulturnega parka, ki bi funkcioniral kot učni poligon za osnovnošolce ter hkrati kot orodje za osveščanje širše javnosti. Otroci bi lahko izkustveno spoznavali, da hrana raste v zemlji in ne v nakupovalnih središčih. Hrano bi sami pridelali, jo začutili in okusili. Spremljali bi potek rasti in dinamiko naravnih procesov. Njihova rešitev pa predvideva tudi intenzivno povezovanje z mariborskimi osnovnimi šolami, v sodelovanju z Mestno občino Maribor ter starši.

climathon

Zmagovalno ekipo sestavljajo Andreja Kuhar, Janja Kotnik, Nastja Fekonja, Gregor Erzetič, Jasmina Weiss in Barbara Grm. S svojo predstavitjo so prepričali in navdušili strokovno komisijo, ki je idejo ocenila kot uresničljivo in takčno, ki ima velik, inovativni potencial za dolgoročne ekološke in družbene rešitve v Mariboru.

Udeležence Climathona pa sta o aktualnih podnebnih izzivih, s katerimi se danes sooča Maribor, podučila tudi Andrej Kranjc (predstavnik Slovenije pri Medvladnem forumu za podnebne spremembe na Japonskem) in Igor Žiberna (ključni strokovnjak za podnebne spremembe v Mariboru, ki se že vrsto let ukvarja z značilnostmi mestne klime).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.