00:25, ned, 19. Maj

Združitev Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Tilia





Informacija, ki je udarila v četrtek zjutraj, da se je pozavarovalnica Sava odločila združiti Zavarovalnico Maribor in Zavarovalnico Tilia, ni bila napovedana, a tudi ni nepričakovana. Špekulacije o povezovanju obeh zavarovalnic znotraj skupine so bile v obtoku, odkar je Sava Re leta 2013 prevzela ZM, v Večeru piše Matija Stepišnik.

ZM_logo_vertikalen_RGB (1)

Več parametrov, kako bo “nova” združena zavarovalnica videti, kako bo nastopila na trgih, ali bo nastala močnejša specializacija po zavarovalnih področjih, in nenazadnje, kako se bodo prestrukturirale blagovne znamke, se bo izkristaliziralo prihodnje leto.

Kot so napovedali v Savi Re, bo namreč najprej ožja delovna skupina pripravila “natančen izvedbeni načrt združitve”. Tukaj bo treba biti preudaren, igranje z blagovnima znamkama, ki sta ob po svoje močno zasidrani tudi vsaka s svojo lokalno identiteto, je lahko tvegano. ZM se je v zadnjih letih poleg tega, da gre za enega trdnejših poslovno-finančnih sistemov v mestu in regiji, vzpostavila tudi kot pomemben sponzor v lokalnem okolju.

Sicer pa povezovanje ZM in Tilie pade v kontekst prestrukturiranja in konsolidacije slovenskega gospodarstva nasploh, tudi zavarovalniškega in bančnega dela. Abanka je “pogoltnila” Banko Celje, konsolidacija se bo še nadaljevala z Apollovim prevzemom Nove KBM, že prej je bila sprejeta odločitev o koncu Probanke in Factor banke. Šele tako “očiščen” postkrizni trg bo bolj zanimiv tudi za tuje investitorje. In to bo veljalo tudi za Savino navezo ZM-Tilia, še piše komentator.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.