02:05, pet, 26. Apr

Zaposleni na mariborski univerzi “podplačani”





Že nekaj časa so se v javnosti širile neuradne informacije, da naj bi na mariborski univerzi prihajalo do neskladij pri plačilih oz. plačnih razredih zaposlenih, glede na izobrazbo. Predsednica Visokošolskega sindikata pojasnjuje, da je teh primerov največ na Filozofski fakulteti, bodoči dekan slednje opozarja, da je to treba rešiti sistemsko, iz rektorata Univerze v Mariboru pa so sporočili, da temeljito analizirajo stanje.

Univerza_Maribor

Asistenti z doktoratom so slabše plačani kot natakarica v sosednjem lokalu“. S temi besedami nas je nagovoril bodoči dekan Filozofske fakultete (FF) Božidar Kante (bodoči, ker za prevzem funkcije potrebuje še potrditev rektorja, sicer pa redni profesor). Člani senata FF so že opozorili na “11 ljudi, ki so asistenti z doktoratom ali docenti z doktoratom in so še vedno na mestu asistenta, kar pomeni, da imajo 30. plačni razred in dobivajo približno 900 evrov. Ljudje z doktoratom!”, je poudaril Kante in stanje ocenil kot porazno.

bozidar kante

S takšno oceno se je strinjala predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič. Pravi, da so habilitacije ena osrednjih problematik, ki jih obravnavajo v sindikatu. “Za zaposlene na Univerzi lahko trdimo, da so že nekaj časa izločeni iz sistema javnih uslužbencev, zato ker do uskladitve delovnega mesta in habilitacijskega naziva ne prihaja.” Med takšne primere naj bi sodilo približno 38% vseh zaposlenih.

marija javornik krecic

Na rektoratu na temo habilitacij zaenkrat ne dajejo izjav, so pa v pisnem pojasnilu med drugim izpostavili, da so od nastopa mandata rektorja Igorja Tičarja takoj pričeli s postopki temeljite analize stanja. “V okviru ureditve tega področja potekata dva vzporedna procesa, odprava vsebinskih pomanjkljivosti in organizacijska ureditev postopkov habilitacij. V zvezi s tem, je v teku že temeljita analiza neskladij. Takoj po zaključku analize, se bodo pripravili tudi ustrezni ukrepi“, so zapisali in dodali, da bodo sproti obveščali javnost.

filozofska fakulteta

Druge novice

Comment

  • Hofman.P.

    2 julija, 2015

    Pred volitvami rektorja nam je Tičar vsem razlagal kako pozna delovanje Univerze, sedaj nam grozi analiza. Morda je treba dvakrat plačati ljudi, ki bodo to analizo izvajali.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.