20:43, sre, 8. Maj

Začenja se Festival Maribor





Priznani festival klasične glasbe s poudarjenim mednarodnim značajem, Festival Maribor, bo med 6. in 17. septembrom 2016 odprl vrata v svet otroškega v umetnosti in obratno. Tudi letos bo Festival Maribor v Maribor privabil mednarodni izbor vrhunskih glasbenikov ter predstavil posebej za to priložnost sestavljene sporede in enkratno festivalsko zasedbo. Navdih letošnjega festivala je bil otrok in različne manifestacije otroškega v svetu umetnosti.

Festival se pričenja v torek, 6. septembra z viharno otvoritvijo ob 19.30 v Dvorani Union v Mariboru. Eno najbolj mladostnih gibanj v umetnosti, viharništvo ali Sturm und Drang, je navdihnilo oba skladatelja s koncertnega sporeda – tako Carla Philippa Emanuela Bacha, otroka slovitega Johanna Sebastiana, ki ga do danes na koncertnih odrih tako rekoč ni bilo zaslediti, kot tudi mladega Josepha Haydna. Njuna dela bodo poustvarili prodoren mlajši angleški komorni orkester Arcangelo pod vodstvom dirigenta Jonathana Cohena in rezidenčni glasbenik letošnjega Festivala Maribor, karizmatični violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt.

Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut
Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut

Festival, ki ga je zasnovala in vrsto let vodila Brigita Pavlič, je dobil drugačno usmeritev z novo direktorico. Barbara Švrljuga Hergovich pravi, da jo je festival navduševal že od nekdaj: »Letošnji festival je naslednik predhodnih edicij, od tod ‘otrok’. Festival se rahlo navezuje na lansko programsko temo ženska, je nekoliko manjši, različne asociacije na ‘otroško’ pa so razvidne v programski zasnovi.«

Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut
Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut

Dodaja, da bo letošnje leto zaznamoval še izrazitejši obrat k domačemu občinstvu. Vzporedno z osrednjim programom bo potekal Festival Maribor med otroki, namenjen otrokom in družinam. »Lepo bi bilo, če bi se družine odpravile na koncert, namesto v nakupovalno središče,« je povedala direktorica festivala. Za otroke so tako pripravili koncertno matinejo s pravljicami v glasbi in besedi, ki jo bosta izvedla kvintet Calefax in pravljičar Robert Kereži (8. september), virtuozni glasbeno-čarovniški šov zasedbe The Classic Buskers (12. september) ter glasbene delavnice, na katerih bodo otroci s pomočjo profesorjev in učencev s Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter Zavoda MARS Maribor spoznavali in izdelovali različna glasbila (med 12. in 16. septembrom). Obiskovalce čakata še udoben in sproščen koncert za dojenčke v izvedbi pianistke Adriane Magdovski (10. september) ter zaključni koncert Festivala Maribor med otroki v izvedbi harmonikarskega orkestra in solistov, dijakov in učencev Konservatorija za glasbo in balet Maribor (17. september).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.