13:12, pon, 13. Maj

Za uspešen razvoj Vzhodne kohezijske regije so potrebni resursi





Univerza v Mariboru je danes, 19. februarja, gostila srečanje koordinatorjev za uresničevanje sporazumov med Univerzo v Mariboru in lokalnimi skupnostmi. Na srečanju so se prisotni pogovorili o načinu in vsebini sodelovanja, katerega osnovo predstavljajo podpisani sporazumi. Ključni cilji povezovanja so uspešna priprava in realizacija razvojnih projektov v okviru Vzhodne kohezijske regije.

f442b491-f319-4eba-8076-f4d0728113ac

Skupen zaključek udeležencev današnjega srečanja je, da mora tudi Vlada RS, skupaj s pristojnimi ministrstvi, zagotoviti ustrezne resurse, da se razvojni potencial, ki so ga doslej z izvedenimi aktivnostmi ustvarili tako Univerza v Mariboru kot lokalne skupnosti in ostali razvojni deležniki, uspešno izvedbeno oplemeniti in se realizira preko uspešnih projektnih kandidatur na razvojnih razpisih. Velik dosedanji vložek in angažma na nivoju Vzhodne kohezijske regije, se mora logično nadaljevati s primerno obravnavo in podporo na nacionalnem nivoju, saj Vzhodna kohezijska regija nujno potrebuje vsak razvojni evro, ki je v okviru evropskih sredstev na voljo za razvojni preboj. Današnjega srečanja so se med drugimi udeležili župani in predstavniki vseh občin, s katerimi je Univerza v Mariboru podpisala sporazum o sodelovanju.

»S trdim delom in proaktivnim pristopom Univerze v Mariboru v preteklih mesecih, so ustvarjeni dobri pogoji, ki jih bo treba, ob podpori in pomoči vlade, povezovanju in učinkoviti koordinaciji dela na razvojnih projektih, ki se uresničuje tudi preko tovrstnih srečanj, realizirati v širše zadovoljstvo nas vseh in za razvoj Vzhodne kohezijske regije«, je poudaril rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

»Univerza je tista institucija v okolju, ki žene razvoj naprej. Znanje zagotavlja napredek, tako sem kot župan Občine Hoče Slivnica ponosen, da je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, po mojem mnenju ena najlepših fakultet v Evropi, prav v naši občini. Mi smo k sodelovanju z Univerzo v Mariboru pristopili malo drugače, in sicer smo najprej prijavili projekt sedaj pa bomo v kratkem naše sodelovanje formalizirali. Univerza v Mariboru je tudi z vzpostavitvijo portala Vzhodna.si nekako prevzela odgovornost regije na svoja pleča, zato sem zelo vesel, da sodelujemo« je povedal župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak.

»Občina Radlje ob Dravi je s podpisom sporazuma o sodelovanju z Univerzo v Mariboru naredila velik korak k udejanjanju skupnih idej na različnih področjih razvoja. Z veseljem ugotavljamo, da je znanstveni del tega skupnega razvojnega potenciala na Univerzi v Mariboru izjemno velik. Finančna perspektiva 2014-2020 postavlja izjemno velike izzive in menim, da jih lahko v prid naših občank in občanov rešujemo samo skupaj« je povedal župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik.

»Pristop sodelovanja, mreženja in povezovanja se mi zdi izjemno pomemben. V Sloveniji imamo na eni strani visoko stopnjo centralizacij, na drugi strani pa atomizacijo lokalne samouprave, kar je zagotovo šibka točka države. Tukaj je priložnost Univerze v Mariboru, da deluje kot most, ki povezuje praznine in tako ustvarja razvojno pokrajino. Zdi se mi, da Slovenija ni izrabila prejšnje perspektive za izdelavo sektorskih politik, strategije in vizije predvsem na nivoju vzhodne kohezijske regije. Čas je, da začnemo razmišljati sistemsko« je poudaril župan Občine Zreče Boris Podvršnik.

Z uspešno koordinacijo razvojnih aktivnosti ter s pravimi usmeritvami vseh razvojnih deležnikov, želijo partnerji pripraviti razvojne pobude in projekte z namenom pridobiti razvojna sredstva, s katerimi se bodo ustvarila nova, kvalitetna delovna mesta in kreativno okolje za zadovoljevanje potreb prebivalstva, gospodarstva, univerze in drugih deležnikov.

Za vzpostavitev učinkovitih sodelovanj z razvojnimi deležniki, predvsem pa z namenom informiranja o nujnosti zagotavljanja proaktivnosti posameznih gospodarskih podjetij, lokalnih skupnosti in drugih deležnikov, so bile v preteklem obdobju s strani Univerze v Mariboru izvedene številne aktivnosti. Vključeni so bili strokovnjaki za pripravo projektnih vlog in ostalih potrebnih podpornih procesov, za uspešno vzpostavitev infrastrukture, ki bo ob objavi razpisov v prihodnje, omogočala prijavo kvalitetno pripravljenih razvojnih in uporabnih projektov.

Univerza v Mariboru želi koordinirati povezano delovanje vseh partnerjev v skladu s Strategijo pametne specializacije, Operativnim programom za obdobje 2014 – 2020 in Partnerskim sporazumom med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014 – 2020. V okviru programa Inovativne odprte tehnologije (IOT) bo do junija 2016 oblikovan predlog nabora projektov, ki bo vključeval imena nosilcev projektov, partnerstva in financiranje posameznih projektov do leta 2022 oziroma za evropsko perspektivo 2014 – 2020.

Univerza v Mariboru ocenjuje IOT kot slovenski razvojni program s težiščem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, ki vključuje partnerje tudi iz drugih regij (Zahodna Slovenija in tuje regije).

Glavni cilj IOT-a je povezati:
– univerze in druge raziskovalne ter izobraževalne institucije,
– tako manj razvite kot bolj razvite gospodarske subjekte,
– podporne organizacije (gospodarske zbornice, regionalne razvojne agencije, obrtne zbornice),
– lokalne skupnosti (vključitev njihovih najperspektivnejših razvojnih projektov v IOT),
– Razvojni svet kohezijske regije Vzhodna Slovenija,
– aktivnosti državnih institucij (ministrstva, zlasti SVRK) in institucij EU (zlasti JRC, usmeritveni projekti EU), skozi odprte inovacije in tehnologije.

Z namenom koordinacije, povezovanja in ustvarjanja sinergij, je Univerza v Mariboru pripravila tudi posebno spletno razvojno orodje www.vzhodna.si, ki služi kot vstopna točka za vse razvojne deležnike in kot baza potrebnih projektnih podatkov, ki se jih povezuje v smiselne celote.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.