09:44, ned, 19. Maj

Za nekdanji mariborski dijaški dom ni kupca





Nekdanji prostori Dijaškega doma 26. junij na mariborskem Pobrežju še vedno čakajo novega lastnika. Stavbo, ki se jo je država zaradi zmanjšanih potreb po takšnih nastanitvah odločila pred leti izprazniti, so poskušali že dvakrat prodati na javni dražbi, a zanimanja za nakup ni bilo.

Prostori na Železnikovi 12 v Mariboru so prazni od leta 2011, ko je bil izveden postopek likvidacije Dijaškega doma 26. junij. “Za prodajo smo se odločili zaradi prenehanja dijaškega doma in po uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim z vpisom dela nepremičnine na Republiko Slovenijo,” so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Kljub 15 odstotkov nižji ceni brez zanimanja

Ta teden bi morala potekati že druga javna dražba, vendar se tudi tokrat, kljub za 15 odstotkov znižani ceni od prvotne izklicne, ni prijavil noben dražitelj. “Skladno s predpisi o ravnanju s stvarnim premoženjem se lahko v treh mesecih od ponovljene javne dražbe sklene neposredna pogodba z zainteresiranimi kupci,” so še navedli na ministrstvu. To je seveda izvedljivo le, če bo kdo izkazal zanimanje za nakup.

Prostori potrebni obnove

Tokrat je izklicna cena znašala nekaj manj kot pol milijona evrov. Objekt je bil zgrajen leta 1987 kot večstanovanjski dijaški dom v štirih nadstropjih. Kot priznavajo na ministrstvu, prostori že nekaj časa niso v uporabi in so potrebni prenove, predvsem kar zadeva sanitarije in okna.

Slika je simbolična. (FOTO:STA)
Slika je simbolična.
(FOTO:STA)

Dijaški dom, kjer je bilo na voljo več kot sto ležišč, so se odločili izprazniti, ker se je v Mariboru v zadnjih letih njegovega delovanja stalno zmanjševala potreba po nastanitvi dijakov in študentov. V letu 2007/2008 je tam bivalo le še 19 dijakov in 13 študentov. Takratno ministrstvo za šolstvo in šport je zato sprejelo sklep o prenehanju izvajanja javne službe in začetku postopka prenehanja tega zavoda.

V 2009 še na voljo drugim uporabnikom

Dijaški dom v šolskem letu 2008/2009 ni več sprejemal dijakov in študentov, je pa delno povečal dejavnost nudenja krajših prenočitev drugim uporabnikom, s čimer je pokrival stroške dela oziroma delovanja. Nato pa se je zaradi kriznih razmer v gospodarstvu bistveno zmanjšal obseg tudi te dejavnosti, zato njegovo nadaljnje poslovanje ni bilo več vzdržno.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.