17:00, ned, 12. Maj

Za Maribor priložnosti tudi v športnem turizmu





Maribor letos ponovno nudi prostor za poletne športne priprave hokejskih klubov, ki igrajo v drugi najmočnejši ligi na svetu, mednarodni evrazijski ligi KHL. Mesto se pomena gostovanj 30-članskih športnih ekip za gospodarstvo v mestu dobro zaveda in bo v prihodnje po besedah župana Andreja Fištravca še naprej gradilo na športnem turizmu.

Za Maribor priložnosti tudi v športnem turizmu (3)

“Iz nogometa, kjer poletne priprave trajajo nekje do 15. julija, smo se začeli z ruskimi agencijami pogovarjati, da bi razširili sodelovanje še na druge športe in tako smo leta 2011 pripeljali v Maribor prvi hokejski klub,” je na današnji novinarski konferenci v Ledni dvorani povedal direktor podjetja Playgreen Miran Ferk.

Po njegovih ocenah lahko Maribor nudi športnikom odlične pogoje tako za tekmovanja kot treninge, kar med drugim dokazuje dejstvo, da se je za priprave v Mariboru že drugo leto zapored odločil ruski hokejski klub Salavat Yulaev Ufa. V sredo in petek bo v Ledni dvorani Tabor odigral prijateljski tekmi proti slovaški ekipi Slovan Bratislava. Gre za tekmi najvišje kakovosti v Evropi.

“Maribor ima velik potencial za nadaljnji razvoj športnega turizma, saj se klubi radi vračajo vanj,” meni Ferk. Da imajo dobre pogoje za delo, je potrdil tudi generalni direktor omenjenega ruskega kluba Leonid Vaysfeld.

Maribor s Pohorjem tudi letos beleži rast turističnega obiska. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je destinacijo obiskalo 47.000 ljudi, ustvarili pa so okoli 79.500 nočitev. S tem so v mestu zabeležili 40-odstotno, na ravni celotne destinacije pa 30-odstotno rast nočitev.

Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Janje Viher je to tudi zasluga športnega turizma. “V globalnem turizmu je športni turizem tisti, ki prinaša v tem trenutku najboljše pozitivne rezultate,” je pojasnila in dodala: “Imamo vse pogoje, da smo na tem področju še boljši.”

Letos v Mariboru načrtujejo več kot 7500 nočitev različnih predstavnikov športnih ekip, ki tekmujejo na ledu. Hokejisti v Mariboru po besedah Ferka ostanejo med 16 in 22 dni ter pri tem za bivanje in ostale aktivnosti v povprečju porabijo 100.000 evrov.

Za športno infrastrukturo v mestu skrbi javni zavod Športni objekti Maribor, ki letno v različnih športnih objektih beleži okoli 1,4 milijona obiskovalcev. Športne priprave so možne v kopališču Pristan za plavanje in vaterpolo, v Športnem parku Tabor in Ljudskem vrtu za nogomet, v Ledni dvorani za hokej ter v dvorani Tabor za odbojko, rokomet in košarko.

Številni objekti sicer kličejo po obnovi, a občina tega zaenkrat finančno ne zmore. “Mestna občina Maribor pozdravlja uspešne projekte na področju športnega turizma, ki prinašajo mestu multiplikativne učinke. Multiplikativni učinki nam dajejo možnost, da sredstva iščemo iz več različnih naslovov, saj proračun občine ne more zagotavljati vseh sredstev za obnovo športnih objektov. Aktivnostim v Ledni dvorani bomo nudili podporo mestnih služb, pri čemer je prioriteta vlaganje v obstoječo infrastrukturo,” je povedal župan Fištravec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.