23:51, pon, 29. Apr

X. Koroško kulturno poletje





Festival Koroško kulturno poletje bo v letošnji deseti izvedbi ponudil 36 brezplačnih prireditev v štirih sodelujočih koroških občinah. Potekal bo od 13. junija do 7. septembra, novost festivala pa je, da bo za ogled po ene prireditve v posamezni občini organiziran brezplačni avtobusni prevoz iz ostalih treh sodelujočih občin.

Zajeta slika

Festival je postal nepogrešljiv del poletnega kulturnega dogajanja na Koroškem, je danes na predstavitvi programa v Radljah ob Dravi povedala Urška Krajnc iz Regionalne razvojne agencije Koroška, ki je organizator festivala.

Festival po njenih besedah prinaša pestre vsebine s področij glasbene, gledališke, plesne in likovne umetnosti, nastopili pa bodo tako lokalni in regijski izvajalci, kot tudi nekaj tujih. V program festivala, ki ponuja za vsako generacijo nekaj, so z nosilci aktivnosti v posamezni občini vključene občine Radlje ob Dravi, Dravograd, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem.

Koroško kulturno poletje bosta s koncertom ta petek odprla Pihalni orkester železarjev Ravne in glasbenik Milan Kamnik, skupno pa na Ravnah načrtujejo pet prireditev. V občini Dravograd načrtujejo sedem dogodkov, med drugim jim je tudi letos uspelo pridobiti tujo skupino z mariborskega Festivala Lent, tako da bodo 27. junija v Dravogradu gostili argentinsko folklorno skupino Ballet Folklorico Latinoamericano Santiago del Estero.

Poletno dogajanje v Radljah ob Dravi so po besedah direktorja zavoda ŠKTM Milana Šarmana pripravili z željo, da ga čim bolj približajo širokemu krogu občinstva, zato potekla na več različnih lokacijah. Ena od osmih prireditev je Kresna noč z Mestnim pihalnim orkestrom in gosti ter nastop skupine Mascara 21. junija.

Največ dogodkov, 17, pripravljajo v Slovenj Gradcu, kjer bodo z njimi obeležili tudi več okroglih obletnic, med njimi 29. junija 60-letnico delovanja narodnozabavne zasedbe Štirje kovači.

Festival je letos ovrednoten na 45.000 evrov, finančno ga podpirajo sodelujoče občine in sponzorji.

Kot je dejala Krajnčeva, je festival v minulih letih upravičil namen. Dodala je, da so ga Korošci in obiskovalci od drugod vzeli za svojega. V vseh letih izvajanja je ponudil več kot 300 brezplačnih prireditev in zabeležil več kot 10.000 obiskovalcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.