08:21, pet, 26. Apr

Vseslovenska akcija “Obnovimo slovenske gozdove”





Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije vabita vse ljubitelje narave, da se 15. novembra pridružite vseslovenski prostovoljski akciji, s katero bodo obnovili del v žledolomu poškodovanih gozdov. V letošnji jeseni bodo na več lokacijah po Sloveniji posadili okoli 26.000 sadik, kar ustreza površini približno 12-ih hektarjev gozda, podobno količino sadik pa bodo posadili tudi prihodnjo pomlad in v naslednjih letih. Sadnja sadik gozdnega drevja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležite prostovoljci vseh generacij.

Delovne lokacije, prijave in zbirna mesta širom Slovenije bodo znane v prihodnjih dneh na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si. Na zbirnem mestu bodo prostovoljce pričakali taborniki in gozdarji ter se skupaj z udeleženci odpravili na delovno lokacijo. Prijave na posameznih lokacijah bodo omejene, zato organizatorji priporočajo, da se pravočasno prijavite. V primeru slabega vremena bodo sadnjo izvedli teden dni kasneje, 22. novembra.

S ključno besedo GOZD na 1919 lahko še vedno prispevate 1 evro za sadiko drevesa. Trenutno so zbrali 13.746 sadik dreves.

Akcije se udeležite primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim boste skopali jamice za sadike. Prav tako bodo dobrodošle delovne rokavice in plastične vreče ali torbe, v katerih bodo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile.

Damjan Oražem, v.d. Zavoda za gozdove Slovenije, je o posledicah žledoloma povedal: »Žled je v začetku letošnjega leta prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in poškodoval skoraj 10 milijonov m3 lesa ali 25 milijonov dreves, ki jih bo potrebno posekati. Pri obnovi gozdov bomo izkoristili naravne procese pomlajevanja, deloma pa bomo morali pomagati gozdu s sadnjo sadik gozdnega drevja. V obnovo gozdov s sadnjo bo potrebno vložiti približno 2,5 milijona sadik.«

»Spoštljivo odnos do narave in vsega živega je naložba, ki naj bogati tako mladostnike kot ostale prebivalce naše države. Zato vabimo vse, da se nam pri sadnji pridružite v čim večjem številu,« je k sodelovanju povabila tabornica Nina Kapelj.

S prostovoljsko akcijo želijo opozoriti tudi na dejstvo, da so gozdovi naše bogastvo, ki nas oskrbujejo z lesom in drugimi dobrinami, obenem pa opravljajo celo vrsto ekoloških in socialnih funkcij: čistijo zrak, zagotavljajo zdravo pitno vodo, preprečujejo erozijo, plazove in usade, zadržujejo odtok vode, varujejo pred vetrom, izsuševanjem in pozebo ter blažijo skrajne vremenske pojave. Gozdovi so dom številnih živali, varujejo našo naravno in kulturno dediščino ter omogočajo zdravo rekreacijo ljudi in sonaravni turizem. Na vsaki lokaciji, ki jo bomo posadili, bo prisoten tudi revirni gozdar Zavoda za gozdove Slovenije, ki bo vsem zainteresiranim pokazal kako se pravilno sadi in informiral o pomenu in vlogah gozdov.

Akcijo lahko spremljate tudi na Facebook strani in Twitterju.

gozd

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.