22:24, sob, 4. Maj

“Vranov let v svobodo”





Natanko 70 let mineva danes, 30. avgusta, odkar so borci Šercejeve brigade iz nemškega ujetništva v Ožbaltu ob Dravi rešili 87 britanskih vojnih ujetnikov. Tedaj je 3. bataljon Šercerjeve brigade na pobudo pobeglega vojnega ujetnika Ralpha F. Churchesa osvobodil 80 britanskih vojnih ujetnikov, ki so jih Nemci pripeljali zaradi vzdrževalnih del na oddelek proge 600 metrov nad HC Ožbalt.

Prva prireditev »Vranov let« je v Ožbaltu potekala 30. avgusta 2008, pobudnik zanjo pa je bil predsednik Združenja borcev NOB Jože Gašparič. Ob spominu na dogodke iz preteklosti pa se je rodila tudi t.i. »Mednarodna spominska pot zavezništva«. Še danes tako obujamo spomin na t.i. “Vranov let v svobodo.”

DSC_5085

Druge novice

Comment

  • Eduard Vedernjak

    23 avgusta, 2015

    Avtor Projekta Vranov let sem Eduard Vedernjak. Pobudo za “Mednarodno spominsko pot zavezništva-Vranov let” sem sestavil po predhodnem raziskovanju in dal v podpis skupini na domu Franc Črešnarja 14. oktobra 2007, nato pa sem 21. januarja 2008 Vranov let predstavil Jožu Gašpariču, zatem aprila Geossu itd. Geos je mojo kroniko za leto 2007/2008 objavil na svoji spletni strani. Oglejte si jo prosim. LP Eduard Vedernjak

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.