11:20, pon, 6. Maj

Vinograd na Piramidi v upravljanje zadruge okoliških vinogradnikov





Vinograd na mariborski Piramidi, ki je po stečaju družbe Vinag ostal brez oskrbnika, prehaja v upravljanje zadruge Vino Piramida Maribor, ki so jo ustanovili okoliški vinogradniki. Minuli petek so v Hiši Stare trte podpisali pogodbo z republiškim skladom kmetijskih zemljišč in gozdov za desetletni zakup teh tudi turistično pomembnih zemljišč.

Vinograd na Piramidi v upravljanje zadruge okoliških vinogradnikov (1)

Zadruga Vino Piramida Maribor, ki jo sestavljajo vinogradniki Protner, Horvat, Ramšak, Golob in še nekateri somišljeniki na čelu z mestnim viničarjem Stanetom Kocutarjem, je najemno pogodbo pridobila po prijavi na razpis sklada kmetijskih zemljišč. Ta je lastnik zemljišč, na katerih leži vinograd.

Kljub temu da še niso bili uradno izbrani, so omenjeni vinogradniki na začetku aprila začeli z deli v vinogradu. Tako so zdaj trsi že v celoti obrezani in povezani in trava pokošena. V prihodnjem letu bodo sistematično pristopili k obnovi, krčenju zaraslih površin, utrditvi žične armature in zamenjavi dotrajanih stebrov. “Vsak se zaveda svojega dela odgovornosti in vsak želi, da vinograd na Piramidi ostane in je v ponos Maribora,” je ob današnjem podpisu pogodbe dejal Kocutar.

Odločitev za prevzem vinograda po besedah soustanovitelja zadruge Andreja Horvata ni bila lahka, saj je posest v zelo slabem stanju in zahteva finančni vložek v višini najmanj 50.000 evrov. “Čaka nas res težko delo, a mislim, da lahko samo mi to rešimo,” je dejal. Pridelano vino, ki bo v prodaji predvidoma prihodnje leto, bodo tržili kot mestno vino.

Ker je vinograd podaljšek Mestnega parka, v zadrugi od občine pričakujejo, da bo primerno poskrbela za sprehajalno pot. Za to je po besedah župana Andreja Fištravca DENAR v proračunu že predviden. “Ta zgodba dokazuje, da lahko nastane veliko dobrega, če vsi stopimo skupaj,” je dejal.

Na občini si tudi prizadevajo, da bi se omenjena zemljišča prenesla v občinsko last, a za to po besedah direktorice sklada kmetijskih zemljišč Irene Šinko ni zakonskih podlag. “V kolikor bo zakupnik zainteresiran, da vinograd na novo obnovi, mu bomo dali soglasje in tudi podaljšali pogodbo za čas amortizacije vinograda,” je pojasnila. Ob tem je izrazila upanje, da bodo na podoben način s stečajno upraviteljico Vinaga rešili še ostalih 80 hektarjev vinogradov tega podjetja.

Podpisu pogodbe je prisostvoval tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. “Osebno gledam na ta projekt kot na poslovni, hkrati pa tudi kot simbolni. Projekt mestnega vinograda z mestnim vinom ne bo rešil vseh razvojnih težav Maribora, je pa to eden od kamenčkov, ki pomenijo tudi novo poslovno priložnost. Če je dosti majhnih uspešnih zgodb, lahko Maribor ponovno zacveti,” je dejal.

Nekdanji mariborski vinarski ponos Vinag je pristal v stečaju pred letom dni, a že prej so se vrstile kritike na račun slabega vzdrževanja 4,8 hektarja velikega vinograda na Piramidi, ki predstavlja pomemben del vedute mesta. Skozi njega vodi sprehajalna pot iz Mestnega parka do kapelice in arheološkega najdišča na vrhu griča.

Lani je za tamkajšnjo trto za silo poskrbelo občinsko komunalno podjetje Snaga Maribor, nato pa se je pričakovalo, da bo vinograd prevzela nizozemsko-azijska družba Vinmar, a se napoved ni uresničila.

Vinograd na Piramidi je bil v današnji obliki zasajen leta 1986. Takrat je bilo v njem okoli 17.500 trt sorte renski rizling. Strokovnjaki po Kocutarjevih ocenah ugotavljajo, da je zaradi neprimerne skrbi za vinograd v celoti propadlo okoli 3000 trt. Realno tako lahko računajo na približno 10.000 rodnih trt.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.