00:51, čet, 9. Maj

Vinagov kompleks tokrat na dražbi po precej nižji ceni





Pričakovanja stečajnega upravitelja nekdanjega mariborskega vinarja, podjetja Vinag, in upnikov so se po nekaj neuspelih poskusih prodaje očitno precej znižala. Če je bil doslej na dražbah ponujen po izklicni ceni 4,2 milijona evrov, bo ta že na naslednji skoraj trikrat nižja. Upniški odbor je sprejel predlagano ceno v višini 1,45 milijona evrov.

FOTO: STA (Gregor Mlakar)
FOTO: STA (Gregor Mlakar)

Kot je razvidno iz spletne strani Ajpesa, so štirje od šestih članov upniškega odbora na seji 22. avgusta podali soglasje za izvedbo javne dražbe z zviševanjem izklicne cene za celoten kompleks nekdanjega Vinaga, in sicer z začetno ceno 1,45 milijona evrov.

Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je danes pojasnil, da je ob zadnjem nezavezujočem zbiranju ponudb prejel dve ponudbi, pri čemer se je ena nanašala samo na vinograde, druga pa na poslovno celoto. Prodaja zgolj vinogradov se ne njemu ne upnikom ni zdela najboljša možnost, upniški odbor pa se je potem odločil, da dražbo izpeljejo z izklicno ceno v višini najugodnejše oziroma v tem primeru edine prejete ponudbe.

“Pojavljajo se sicer tudi drugi interesenti in tudi sedanji najemnik, ki ima sicer predkupno pravico, se še ni dokončno opredelil,” je dejal Prelogar, ki predvideva, da bi dražbo lahko razpisal v začetku oktobra, če ne bo kakšnih novih pritožb. Bližje dogovora je za zdaj pri prodaji zalog vina, med katerimi so tudi nekatera dragocena arhivska, kjer je eden od ponudnikov že vplačal varščino, zato so že blizu dogovora, a tudi v tem primeru po precej nižji ceni od sprva določene.

Med interesenti za nakup se je v preteklosti največkrat omenjal tedanji najemnik Vinmar, družba v lasti več azijskih vlagateljev, ki pa je že pred časom prekinila najemno pogodbo. Zato vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini letos obdelujejo delavci Ptujske kleti. Kdo je edini ponudnik za celoten kompleks, ki med drugim vključuje tudi staro klet v središču mesta, Prelogar ne izdaja, neuradno pa naj bi šlo za del ljudi, ki so bili prej povezani tudi z Vinmarjem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.