08:00, pon, 6. Maj

VIDEO: Ruska delegacija v Mariboru položila vence





Maribor je včeraj popoldne v sklopu dogodkov ob dnevu zmage skupaj z ruskim veleposlanikom v Sloveniji Dokujem Zavgajevom obiskala ruska delegacija in skupina otrok, ki se je poklonila spominom na žrtve druge svetovne vojne.

Ruski gostje so najprej skupaj s mariborsko delegacijo pod vodstvom mestnega svetnika Tomaža Kanclerja položili cvetje in vence pred spominsko ploščo nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII D v Melju, pozneje pa še na pobreškem pokopališču pred partizansko in rusko grobnico.

Za muzej najprej potreben odkup zemljišča

V Mariboru so sicer že pred časom predstavili projekt muzeja in spominskega centra na lokaciji nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike v Melju, a ga doslej še niso uresničili. Ruska stran naj bi ga bila pripravljena postaviti, a mora mariborska občina najprej odkupiti zemljišče. To naj bi se zgodilo letos, saj je v nedavno sprejeti proračun v načrtovano zadolževanje vključenih tudi 250.000 evrov za potrebe postavitve muzeja.

Med drugo svetovno vojno je bil kompleks opuščenega carinskega skladišča v mariborski četrti Melje del nemškega nacističnega ujetniškega taborišča, imenovanega Stalag XVIII D. V tem objektu je bilo med septembrom 1941 in marcem 1942 v izredno nehumanih razmerah nameščenih več tisoč ruskih vojnih ujetnikov. Številni so zaradi izčrpanosti, podhranjenosti ali bolezni tam tudi umrli.

 

Ruska delegacija v Mariboru.
Ruska delegacija v Mariboru.

Objekt, ki je zdaj prazen, naj bi se s podporo Rusije v prihodnje prelevil v muzej. Na slovesnosti julija 2014, ki se je je udeležil tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, so predstavili virtualno predstavitev bodočega muzeja, na ogled pa so za en dan postavili manjšo razstavo.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.