06:48, pet, 26. Apr

Vedeževalke ni bilo na pričanje v sojenju Kanglerju





Na Okrajnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo novo sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju zaradi domnevno sporne dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Slednja bi morala danes nastopiti kot priča, a ni prišla na sodišče. Odsotne so bile tudi ostale priče.

foto:sta
foto:sta

Tožilstvo Kanglerja obtožuje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker naj bi leta 2010 posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da Ježoviti odda v najem stanovanje, čeprav za to ni izpolnjevala pogojev. Stanovanjski sklad naj bi omenjeno stanovanje kupil prav zanjo.

Na sodišču bi se moralo danes začeti zaslišanje prič, a nobene od petih napovedanih, med katerimi je bila tudi Vindiš Furmanova, ni bilo. Po besedah sodnice Sonje Krajnc jim sodišče ni uspelo vročiti vabil na pričanje, zato bo sledil poskus vročitve prek detektiva ali v skrajnem primeru prisilna privedba na sodišče. “A tega se zelo nerada poslužujem,” je dejala sodnica.

Sojenje se je tako nadaljevalo s prebiranjem dokaznega gradiva, med drugim razpisne dokumentacije v zvezi z oddajo spornega stanovanja, najemne pogodbe in dokumentov občinskega sveta invalidov, v katerega naj bi se Ježovita po navedbah tožilstva včlanila samo zaradi pridobitve stanovanja.

Čeprav je sodnica pred časom zavrnila zahtevo obrambe za izključitev prepisov prisluhov telefonskim pogovorom iz dokaznega gradiva, ker naj bi bili pridobljeni nezakonito, je danes povedala, da sodišče zaenkrat ne bo izvajalo dokazov, ki so bili pridobljeni s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Novo sojenje, ki se je začelo na začetku oktobra, je potrebno, ker je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, s katero je bil Kangler maja 2013 obsojen na sedem mesecev zapora. Vedeževalki Ježovita je bila takrat izrečena pogojna obsodba pet mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, s stransko kaznijo v višini 5000 evrov. Njena sodba ni bila razveljavljena, zato je Kangler zdaj sam na zatožni klopi. Nekdanji župan še vedno vztraja, da ni storil nič nezakonitega.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma prihodnji teden.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.