07:12, pon, 29. Apr

Vaja Golica 2014 na Koroškem





Slovenjgraška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje v sodelovanju s štirimi občinami zgornje Dravske doline in tamkajšnjimi štabi civilne zaščite bo danes med 9. in 12. uro izvedla regijsko teoretično oz. štabno vajo Golica 2014. Vaja bo potekala ob predpostavki, da poplavljata reki Drava in Bistrica.

1_civilna_zascita

Kot so sporočili s slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje, bodo vaja potekala na podlagi predpostavke, da je po dolgotrajnem deževju narasla reka Drava in da je zaradi zvišane gladine jezu na zbiralniku Sobota v sklopu hidroelektrarne Golica v sosednji Avstriji prišlo do prelivanja vode v strugo Bistrice, kar je povzročilo poplave na območju občin Muta, Radlje ob Dravi, Vuzenica in Podvelka.

Namen in cilji vaje so preveriti in izboljšati učinkovitost rešitev v regijskem in občinskih načrtih zaščite in reševanja ob porušitvi pregrade hidroelektrarne Golica. Prav tako želijo z vajo preveriti uporabnost operativnih dokumentov v slovenjgraškem regijskem centru za obveščanje, izboljšati pripravljenost regijskega in občinskih štabov civilne zaščite na morebitno tovrstno nesrečo ter preveriti učinkovitost in ustreznost obveščanja prebivalstva o nesreči na pregradi hidroelektrarne Golica.

V vaji tako slovenjegraška izpostava sodeluje z občinami Muta, Radlje ob Dravi, Podvelka in Vuzenica, njihovimi štabi civilne zaščite in štabom civilne zaščite za Koroško, še navajajo na izpostavi.

Hidroelektrarna Golica, ki je začela obratovati marca 1991, izrablja energetski potencial reke Bistrice in njenih pritokov na avstrijskem ozemlju tako, da se voda zbira v zbiralniku oz. jezu Sobota. Ta se polni od spomladi do jeseni, električno energija pa elektrarna proizvaja pretežno pozimi in med največjimi konicami porabe.

Spodnji tok reke Bistrice pa poteka po slovenskem ozemlju, kjer se Bistrica izliva v reko Dravo. S postavitvijo elektrarne je bil tok Bistrice spremenjen in zmanjšan, kar je vplivalo na življenje v reki, a bolj kot to so prebivalci na slovenski strani porečja Bistrice opozarjali na nevarnost porušitve jezu oz. pregrade, zaradi česar bi lahko prišlo do poplavljanja na območju več občin.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.