22:31, sob, 18. Maj

V Španskih borcih tridnevni plesni festival Živa





S podelitvijo priznanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za sodobni ples se bo drevi ob 18. uri v Španskih borcih začel Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa. Listino Mete Vidmar letos prejmeta Jelena Milovanović in Daša Grgič. Na festivalu se bo predstavilo okrog 250 mladih, starih med 13 in 30 let.

foto:sta
foto:sta

Podelitvi priznaj bosta sledila prvi sklop plesnih miniatur z naslovom Postavi se v vrsto in otvoritvena plesna predstava z naslovom Broken Breath v izvedbi ImPerfect Dancers Company iz Italije. Ob 19.30 bo na ogled še plesna predstava Galerije Plesa Maribor z naslovom Brez izhoda.

Festival se bo nadaljeval v četrtek ob 17. uri z drugim sklopom plesnih miniatur Plastenje in tremi plesnimi predstavami. Na ogled bodo plesni projekt Plesnega Foruma Celje z naslovom N.A.G., predpremiera plesne predstave Bitnamun z naslovom Korak in delo v nastajanju profesionalne rezidenčne plesne ustvarjalke JSKD iz Nemčije Stephanie Felber z naslovom l’atelier de flanerie.

V petek se bo plesni dan pričel ob 15.30 s predavanjem Roka Vevarja o Trishi Brown z naslovom Znotraj. Ob 17. uri bosta sledila tretji sklop plesnih miniatur z naslovom Lokus in odlomek iz predstave Hitrejše kot telo Plesne izbe Maribor. Ogledati si bo mogoče še plesno predstavo mednarodne skupine ERA z naslovom Močvirje umske zablode, ob 19.30 pa bosta na vrsti zadnji sklop plesnih miniatur z naslovom Nastavi in ponastavi ter odlomek iz predstave Čez noč Centra plesa Maribor.

Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa je vsakoletna prireditev, ki poteka v organizaciji JSKD že od leta 1976 in predstavlja presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov iz Slovenije in tujine. Z imenom Živa se poklanjajo priznani pedagoginji in koreografinji Živi Kraigher.

Živa 2015 predstavlja najboljše plesne miniature pretekle sezone, ki so jih ustvarili mladi plesalci skupaj s svojimi mentorji v vseh slovenskih regijah, ter nekaj predstav mladih avtorjev, so sporočili z JSKD.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.