10:39, pet, 3. Maj

V Snagi lani poslovali z dobičkom





V mariborskem javnem podjetju Snaga so v letu 2014 beležili 235.000 evrov dobička. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor podjetja Aleš Vajngerl, so uresničili načrtovane poslovne rezultate. Sedaj načrtujejo nove projekte, med njimi denimo gradnjo t.i. sortirnice.

snaga novinarska

Četudi je bil dobiček za leto 2014 za okoli 40% nižji kot leto poprej, so s poslovnimi rezultati relativno zadovoljni. Med razlogi za nižji dobiček je Vajngerl omenil izenačitev cen odvoza komunalnih odpadkov za gospodarske subjekte z gospodinjstvi, kar je mesečno pomenilo za okoli 35.000 evrov izpada prihodkov, ob tem pa tudi zniževanje obračunskega volumna posod za obračunavanje odvoza odpadkov ter relativno slabe gospodarske razmere v regiji in s tem povezana izguba strank zaradi stečajev. Med stroški v primerjavi z letom prej izstopa predvsem pomoč pri poskusu reševanja Športnega centra Pohorje, za kar so morali nameniti 34.000 evrov, za vzdrževanje nekdanjih Vinagovih vinogradov na Piramidi so porabili okoli 30.000 evrov, ob tem pa za njih velik strošek predstavlja tudi vzdrževanje zaprtih odlagališč, za kar letno porabijo tudi do 270.000 evrov. Obenem je Vajngerl izpostavil tudi prihranke: “na račun gospodarskih razmer in prilagajanja poslovanja zakonodaji smo bili prisiljeni iskati notranje rezerve. Tako smo na različnih področjih prihranili 240.000 evrov.” T.i. minus pri bilancah jim sicer še vedno povzorča tudi upravljanje zavetišča za živali, a so znesek uspeli prepoloviti.

Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, pa so danes na konferenci izpostavili tudi nove načrte. Po več kot desetih letih prelaganja projekta t.i. sortirnice, so namreč lani uspešno izvedli razpis in podpisali pogodbo z izvajalcem. Sortirnico naj bi začeli graditi konec letošnjega leta ali najkasneje v začetku leta 2016. Jeseni prihodnje leto pa naj bi visokotehnološko sortirnico, v kateri bodo predvidoma vložili okoli 12,5 milijona evrov, tudi poskusna zagnali. Kot je poudaril Branko Kosi, je t.i. sortinica, ki jo bodo postavili ob Tržaški cesti na Teznem, “ključni projekt leta 2015. Čim več materiala, ki smo ga ‘včeraj’ zbrali pri gospodinjstvim, želimo ‘jutri’ vrniti v gospodarstvo.

odstranjevanje odpadnega listja snaga

Sicer pa smo danes na konferenci še slišali, da predstavniki podjetja niso in ne izkazjejo posebnega interesa za nadaljnje upravljanje z vinogradom na Piramidi, razen morda v okviru urejanja javnih zelenih površin. Trenutno so s predstavniki Mestne občine Maribor dogovarjajo za podelitev koncesije. Ob tem za letošnje načrtujejo 14,5 milijona evrov prihodkov, ob predpostavki nadaljnjega nižanja stroškov. Dobiček naj bi ostal nespremenjen. Prav tako pa je Vangerl poudaril, da cen komunalnih storitev za 120 litrske posode letos ne bodo spreminjali, “pri 240-litrskih posodah pa bo cena za 1,5 evra višja“, in sicer zaradi obveznega, zakonskega usklajevanja.

Podrobnosti jutri v oddaji Občinski informator ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.