16:18, sob, 27. Apr

V Sloveniji več turistov





V prvih treh mesecih leta je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 562.000 prihodov turistov, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani, kažejo danes objavljeni končni podatki državnega statističnega urada. Turisti so skupaj ustvarili več kot 1,58 milijona prenočitev ali dva odstotka manj kot v lanskem prvem četrtletju.

getfoto2

Število prihodov domačih turistov se je v prvem trimesečju zmanjšalo za en odstotek, število njihovih prenočitev je upadlo za tri odstotke. Tuji turisti pa so ustvarili za tri odstotke več prihodov in za en odstotek manj prenočitev kot v prvem trimesečju lani.

Marca je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 205.000 prihodov turistov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani, medtem ko je število njihovih prenočitev upadlo za dva odstotka na 545.000.

Število prihodov domačih turistov je marca na letni ravni naraslo za šest odstotkov, število njihovih prenočitev pa za dva odstotka. Medtem pa je bilo na letni ravni število prihodov tujih turistov manjše za pet odstotkov, število njihovih prenočitev pa za šest odstotkov.

Tuji turisti so v Sloveniji marca ustvarili 52 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največ so jih ustvarili turisti iz Italije (19 odstotkov), Avstrije (16 odstotkov), Nemčije in Rusije (po devet odstotkov), Hrvaške (osem odstotkov), Madžarske in Srbije (po pet odstotkov).

Od turistov s pomembnejših trgov se je marca povečalo število prenočitev turistov iz Rusije (za 64 odstotkov) in Srbije (za tri odstotke). Manj prenočitev kot v marcu lani pa so ustvarili turisti iz Italije (za 24 odstotkov), Hrvaške (za 16 odstotkov), Avstrije (za 13 odstotkov) in iz Nemčije (za 7 odstotkov).

Največ prenočitev turistov je bilo marca zabeleženih v zdraviliških občinah, kjer so jih našteli skoraj 211.000, kar je sicer dva odstotka manj kot marca lani.

Na drugem mestu po številu prenočitev vseh turistov so bile gorske občine, kjer je bilo zabeleženih skoraj 119.000 prenočitev turistov oz. 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Obmorske občine so zabeležile več kot 91.000 prenočitev vseh turistov oziroma 13 odstotkov manj. V občini Ljubljana je bilo zabeleženih skoraj 51.000 prenočitev, kar je en odstotek manj kot pred enim letom.

Domači turisti so 42 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Piran, Moravske Toplice, Brežice, Kranjska Gora in Zreče. Tuji turisti pa so 40 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Ljubljana, Piran, Bled in Kranjska Gora.

Marca je bilo največ prenočitev, skoraj 392.000 ali 72 odstotkov, ustvarjenih v hotelih, sledila so apartmajska in počitniška naselja s skoraj 35.000 ali šestimi odstotki vseh prenočitev.

V kampih je bilo zabeleženih skoraj 24.000 prenočitev, kar je predstavljalo štiri odstotke vseh prenočitev turistov. V zasebnih sobah, apartmajih in hišah so marca zabeležili več kot 18.000 ali tri odstotke vseh prenočitev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.