22:56, pet, 26. Apr

V ptujski porodnišnici tradicionalno obdarili prvorojenca





Ptujska porodnišnica je tudi letos pripravila tradicionalno obdaritev prvo in drugorojenega otroka v novem letu. Prva je letos malo pred poldnevom na novega leta dan na svet privekala Ella, nekaj ur za njo pa Žiga. Denarno nagrado jima je poleg drugih vsakoletnih pokroviteljev prinesel tudi ptujski župan Miran Senčar.

Foto: STA
Foto: STA
Ellina mamica Tjaša Leš je rodila prvič in je na Ptuj prišla iz Maribora, najverjetneje tudi zato, ker si je želela naravnega poroda v vodi. “Občutki so neopisljivi. Izkušnja je bila odlična. Zdaj si želimo le tega, da bi bila Ella zdrava in srečna v življenju,” je dejala Leševa, verjetno tudi prva Slovenka, ki je letos rodila v vodi.

Za Metko Rodvajn iz Podlehnika ptujska porodnišnica ni neznanka, saj je tam rodila že pred tremi leti, tokrat pa je povila sinčka Žigo. Dan ji bo zagotovo za vedno ostal v spominu tudi zato, ker je, tako kot Ellina mamica poleg županovega prejela kar nekaj daril vsakoletnih pokroviteljev – Tosame, Pikapolonice, Term Ptuj in Tenzorja.

Čeprav se v ptujski porodnišnici ne rojevajo samo otroci iz Ptuja, je župan dejal, da so veseli vsakega rojenega otroka, saj to pomeni, da so usluge tamkajšnje bolnišnice odlične. To je po njegovem mnenju še posebej pomembno prav v času skupnega boja za gradnjo urgentnega centra v najstarejšem slovenskem mestu.

Da se na Ptuju lahko pohvalijo z dobrimi rezultati in da je njihova porodnišnica v zlati sredini med 14 slovenskimi porodnišnicami, pa je izpostavil direktor bolnišnice Andrej Levanič. Kot je še dejal, zadnja leta beležijo stabilno število porodov, okoli 800, si pa prizadevajo, da bi z dodatno ponudbo še povečali zanimanje za storitve njihove porodnišnice.

Lani so v porodnišnici na Ptuju zabeležili 790 porodov, v katerih se je rodilo 797 novorojenčkov, med temi 390 deklic in 407 dečkov. Opravili so 181 carskih rezov in 26 porodov v vodi, rodilo se je deset dvojčkov, žal so zabeležili tudi tri primere mrtvorojenih otrok.

Leto prej je bilo sicer pri njih okoli 30 porodov več, a kot je dejal vodja porodnega oddelka Saša Djukanović, številka zadnja leta niha nekje okoli tokratne ravni. V prvih dveh dneh in pol novega leta se je pri njih sicer rodilo pet otrok.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.