08:40, ned, 19. Maj

V prodajnem postopku Marifarma še vedno brez napredka





Italijansko-slovenska družba Labiofam Europe ni spoštovala roka za zaključek prodajnega postopka Marifarma, ki se je iztekel 22. aprila in do katerega bi morala nakazati preostali denar, čeprav so NKBM oddali zavezujočo ponudbo in položili 100.000 evrov are. Kljub temu ustanovitelji Lekarn Maribor postopka za zdaj še niso prekinili.

marifarm

Kot je potrdil predsednik občinske komisije za izvedbo prodajnega postopka Borut Bratina, do tega trenutka nima informacij, da je Labiofam zbral zadostna finančna sredstva ali jih nakazal na svoj račun. Če svet ustanoviteljev ne sprejme novega sklepa, se je postopek po njegovem mnenju z 22. aprilom končal.

“Vendar je glede na spremembo lastništva v NKBM smiselno počakati vsaj na odziv uprave in novega nadzornega sveta na ponudbo Labiofama za odkup terjatev do Marifarma, ki je pomemben sestavni del transakcije,” je povedal Bratina in dodal, da se bo komisija za prodajo po potrebi sestala takoj, ko bo to potrebno zaradi novih dejstev, tako da za zdaj ni še nič dokončnega.

Da prodaja Marifarma še vedno poteka, pa je potrdil tudi mariborski župan Andrej Fištravec in dodal, da bo tako vse dokler ne sprejmejo ustreznih formalnih sklepov o prodaji. Po njegovih informacijah se bo komisija sestala po praznikih, sam pa se želi dobiti z vodstvom Marifarma, Farmadenta, Lekarn in banke ter sprejeti skupno odločitev glede prodaje.

Komisija za prodajo bo po županovih besedah povedala svoje, kar se tiče formalnosti, vsebino pa bodo dorekli skupaj z vodstvom banke. Tako ustanovitelji kot banka so zainteresirani, da se prodaja izvede, pravi Fištravec in dodaja, da je kljub temu potrebno upoštevati ekonomske razmere v Marifarmu, ki mu konec junija preneha pogodba s ključnim naročnikom, zaradi česar se mu obeta zmanjšanje proizvodnje.

“Zato moramo pravočasno sprejeti ustrezne odločitve. Seveda obstajajo še drugi interesenti za nakup, ki se niso uspeli prijaviti v prodajni postopek v letu 2015,” je še dejal mariborski župan.

Časnik Večer je nedavno pisal, da naj bi se banka zavzemala za to, da se Mariborske lekarne za prodajo Marifarma pogajajo tudi z drugimi potencialnimi kupci, predvsem londonsko družbo Advinia Healt Care. Do prodaje družbe Labiofamu so skeptični tudi zaposleni, ki so v javnem pismu izrazili nasprotovanje prodaji, saj potencialni kupec doslej sploh še ni povedal, kaj naj bi v Marifarmu zanj proizvajali.

Marifarm je že nekaj časa v finančnih težavah, zato so lani začeli s postopkom njegove prodaje. Zavezujoči ponudbi sta oddala ukrajinski Arterium Corporation in Labiofam Europe s sedežem v Kopru, komisija za vodenje postopka prodaje pa se je na koncu pogajala le s slednjim.

Podjetje, ki zaposluje okoli sto ljudi, je bilo ustanovljeno leta 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je podjetje poslovalo z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, vredne 32 milijonov evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.