03:49, sob, 27. Apr

V prazničnih dneh za volan s čisto nulo in čisto vestjo





Zavod Varna pot danes začenja že s tretjo letošnjo preventivno akcijo Čista nula, čista vest. Akcija po navedbah organizatorjev spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost voznikov, da ostanejo trezni. Z njo na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji mlade želijo pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave.

varna-pot

Ambasadorji bodo ponovno aktivni v nočnih lokalih, na javnih prireditvah in ulicah po Sloveniji, kjer bodo voznike osveščali o posledicah pitja alkohola in jih spodbujali k odgovorni in trezni vožnji, da bi se približali Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

varna pot lokacija

 

Lani je v prometnih nesrečah namreč umrlo 130 ljudi, v vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom pa je bil prisoten tudi alkohol. Alkohol se v povezavi s cestnim prometom najpogosteje pojavlja v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah od koncih tedna, še posebej v starostni skupini med 24. in 34. letom.

Skupine mladih bodo ambasadorji zavoda spodbudili k obvezi, da ta večer ne bodo pili alkohola, vse “odgovorne voznike” pa bodo nagradili. Vsi, ki bodo zapustili lokal z rezultatom 0,0 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka pri preizkusu alkoholiziranosti, bodo pohvaljeni in nagrajeni s praktičnim darilom.

Če bo test pokazal več kot 0,0 in manj kot 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka pri t.i. “mladem vozniku” ali pa bo test pokazal opitost, bo moderator opozoril na nevarnosti in zakonska določila ter voznika spodbudil, naj ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo oziroma ključe prepusti prijatelju, ki ni pil alkohola.

Prostovoljci zavoda bodo ljudi nagovarjali v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Kopru in Brezju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.