15:37, sob, 4. Maj

V obravnavi proti Sahorniku zaslišanih več prič





Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes z zaslišanji prič nadaljevala glavna obravnava, v kateri obtožnica kandidata za župana v drugem krogu volitev v Občini Muta Darka Sahornika bremeni jemanja podkupnine. Zaslišanih je bilo šest prič, povezanih z Namiznoteniškim klubom Muta.

Darko Sahornik Muta

Tožilstvo Sahorniku, ki je bil v letih 2007 in 2011 predsednik občinske komisije za izbiro izvajalca vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti v občini Muta in s tem uradna oseba, očita, da naj bi od samostojnega podjetnika Bernarda Bauerja novembra 2009 v zameno za zagotovitev posla z občino zahteval denarno nagrado v višini dvoodstotne provizije od vsakega računa, ki ga je ta izstavil občini za opravljena dela. Sahornik naj bi po navedbah tožilstva od Bauerja na svojem domu denar prejel dvakrat, decembra 2009 in januarja 2010, v skupnem znesku 5000 evrov.

Sahornik očitke tožilstva v celoti zavrača. Je pa ob začetku glavne obravnave pred dvema tednoma dejal, da je denar od Bauerja dobil, da je šlo za skupno 2400 evrov in da je bil denar namenjen Namiznoteniškemu klubu, katerega predsednik je bil v preteklosti, oz. je bil denar namenjen igralcem kluba.

Na današnjem nadaljevanju obravnave, ki je potekala v odsotnosti obtoženega Sahornika, je bil zaslišan namiznoteniški igralec z Raven na Koroškem Darko Jamšek, ki je za klub na Muti igral v obdobju od 2008 do 2011. Povedal je, da je prvo sezono igranja 2008/2009 za stroške prejel od kluba okoli 2000 evrov v dveh delih ter da je denar dobil od kluba in ne od Sahornika. V naslednji sezoni je bil po njegovih besedah znesek za okoli 500 evrov nižji, dobil ga je v dveh delih in verjetno od koga iz kluba, je pa dejal, da pri izročitvi denarja ni bil navzoč Sahornik.

V času tretje sezone 2010/2011 pa je bil Jamšek tudi trener kluba na Ravnah in je imel urejen status zasebnega športnega delavca, tako da je vsa plačila, tudi s strani kluba na Muti, prejemal na tekoči račun, je povedal Jamšek, ki sponzorjev kluba ni poznal, s Sahornikom pa se je srečeval občasno na tekmah. “Mislim, da od njega nikoli nisem prejel denarja. Lahko pa, da je kdaj pustil denar v klubu, pa mi ga je dal kdo drug,” je dejal Jamšek.

Kot priča je bil zaslišan tudi Sahornikov predhodnik na predsedniškem mestu v Namiznoteniškem klubu Muta Bogomir Likar. Ta je med drugim povedal, da je bil kot predsednik kluba Sahornik daleč najuspešnejši v smislu pridobivanja sredstev sponzorjev, da pa “menda” sponzorji niso želeli biti imenovani, zato tudi v klubu v času predsedovanja Sahornika niso vedeli, kdo vse so bili sponzorji kluba.

Nadaljevanje glavne obravnave proti Sahorniku je bilo sprva načrtovano za 16. oktober, a jo je sodnica danes prestavila na 23. oktober. Na zaslišanje kot priči bosta takrat med drugim vabljena Bauer, ki je Sahornika tudi ovadil, in dosedanji župan Mute Boris Kralj.

Sahornik, ki je že več let občinski svetnik, se je uvrstil v drugi krog županskih volitev v Občini Muta. Nastopil je kot neodvisni kandidat, tudi s svojo listo za občinski svet. Po še neuradnih podatkih je kot županski kandidat prejel nekaj manj kot 32 odstotkov glasov, njegov protikandidat v drugem krogu Mirko Vošner pa je v prvem krogu prejel 44,6 odstotka glasov. Tretji je bil kandidat SMC, omenjeni Bogomir Likar, ki je v prvem krogu prejel 23,4 odstotka glasov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.