20:46, sob, 18. Maj

V občini Miklavž na Dravskem polju zaključili vsa dela na kanalizaciji





Z zaključkom del v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Maribora – širše prispevno območje CČN Maribor so v občini Miklavž na Dravskem polju zagotovili kar 97 % pokritost s komunalno infrastrukturo. V okviru projekta je bilo zgrajenih dobrih 15,6 kilometra kanalizacije, zadrževalnik z razbremenilnikom in dvema črpališčema v Dobrovcah ter tri manjša črpališča v Skokah in Dobrovcah.

miklavž-novinarska

Celoten projekt v občini Miklavž na Dravskem polju je vreden dobrih 6,6 milijona evrov brez DDV, sofinancirajo pa ga Kohezijski sklad Evropske unije, Republika Slovenija in Občina Miklavž na Dravskem polju.
Po besedah župana Občine Miklavž na Dravskem polju, g.Lea Kremžarja, so na Občini zadovoljni, da so projekt uspešno zaključili, saj gre za pomembno infrastrukturno pridobitev, ki bo v korist tako občanom kot okolju nasploh.

Prav gotovo pa so zadovoljni tudi občani, saj bodo odslej tudi v Dobrovcah in Skokah lahko priključeni na javno kanalizacijsko omrežje, z dodatnimi deli, ki so bila opravljena na podlagi aneksa k osnovni pogodbi, pa so pridobili še nekatere druge infrastrukturne posodobitve, ki jih je občina financirala iz lastnih proračunskih virov (urejeno je bilo krožišče v Skokah, javna razsvetljava v Dobrovcah in pločniki ter vodovod ob Kidričevi cesti). V mesecu oktobru bodo vsi prebivalci, ki jih novo kanalizacijsko omrežje zadeva, prejeli obvestila z ustreznimi navodili, možnostmi in pogoji za priključitev.

Po odmeri komunalnega prispevka in njegovem plačilu pa si bodo lahko začeli urejati tudi priključke. »Znova bi se želel najlepše zahvaliti vsem občankam in občanom za razumevanje, strpnost in sodelovanje ob izgradnji kanalizacijskega sistema. Kot najbolje veste prav vi, se je v preteklem obdobju nemalokrat zgodilo, da ste naleteli na takšne ali drugačne težave in ovire, povezane z izgradnjo kanalizacijskega sistema v naši občini. Žal drugače pri tovrstnih projektih ne gre, smo se pa ves čas trudili, da smo jih kar najhitreje reševali,« je na današnji novinarski konferenci še dodal župan Občine Miklavž na Dravskem polju, Leo Kremžar.

Dela v občini Miklavž na Dravskem polju so v okviru projekta zajemala izgradnjo celotnega primarnega in sekundarnega kanalizacijskega omrežja mešanega tipa z gravitacijskimi in tlačnimi cevovodi ter črpališči, ki skupaj tvorijo celovit kanalizacijski sistem na območju naselij Skoke in Dobrovce. S tem so vso kanalizacijsko omrežje v občini priključili na Centralno čistilno napravo Maribor. Skupno je bilo izgrajenih 15,6 kilometra kanalizacije, pet črpališč in s tem omogočena 97-odstotna pokritost občine s kanalizacijskim omrežjem.

Pogodbena vrednost projekta brez DDV za Občino Miklavž na Dravskem polju znaša 6.611.868,56 €. Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Maribora – širše prispevno območje CČN Maribor so sofinancirali Kohezijski sklad Evropske unije, Republika Slovenija in sodelujoče Občine, poleg Občine Miklavž na Dravskem polju še Občini Hoče-Slivnica, Duplek in Mestna občina Maribor.

Z izvedbo celotnega projekta v vseh štirih sodelujočih občinah bo zmanjšano onesnaževanje okolja, povezano z odvajanjem in čiščenjem odpadne vode, rešene težave neurejenih greznic in nekontroliranih izpustov odpadne vode in posledično povečana zaščita porečja reke Drave in spremljajočih ekosistemov, kar pozitivno vpliva na biološko raznolikost. Prav tako se je zmanjšala nevarnost za zdravje ljudi ter povečal razvojni potencial regije. V prihodnosti se pričakuje tudi celovit razvoj podeželja, saj bo z ureditvijo osnovne komunalne infrastrukture možen izkoristek vseh naravnih danosti ter podeželskega turizma.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.